„Cred că vom reveni la normal” – Anunțul făcut de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii face anunțul așteptat de toți românii. Este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate. Astfel, ar urma să nu mai fie prelungită starea de alertă în România. Cu toate acestea, Alexandru Rafila atrage atenția că avem în față zile dificile. Oficialul de la Sănătate este convins că, în următoarea perioadă, se vor înregistra peste 50.000 de cazuri noi COVID.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vine cu vești bune, în plină pandemie. Mai curând ca oricând, România ar putea să revină la normalitate, după doi ani de restricții din pricina Coronavirus.

Anunțul făcut de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: “Cred că vom reveni la normal”
Alexandru Rafila a declarat, marți, invitat în cadrul unei emisiuni la TVR 1, că este încrezător că România va reveni la normal până la sfârșitul lunii martie.

Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată. Și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții diverselor industrii : turism, Horeca, marii retaileri, mari investitori din România.

Toți își doresc predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase, încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare”, a explicat ministrul Sănătății, la TVR.

Ministrul Rafila a atras atenția că acestea sunt doar niște ipoteze de lucru, în niciun caz angajamente.

Nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil și biologia este o știință care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situația în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic și să avem o discuție foarte serioasă încât fiecare să știe ce are de făcut.

Aici am discutat și mi s-a părut extrem de important: toți reprezentanții diverselor sectoare economice sunt conștienți că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei și, bineînțeles, populația”, a mai spus Rafila.

Ministrul Rafila: “Vom avea peste 50.000 de cazuri”

Alexandru Rafila a mai atras atenția că încă avem în față încă 10 zile dificile, dar sistemul medical este pregătit, deși are limite.

Avem încă în față încă circa 10 zile dificile. (…) Orice sistem are niște limite, cel românesc, poate cu atât mai mult, pentru că el nu este uniform distribuit în toată țara. Sunt situații diferite de la județ la județ, dar atât cât am putut să ne pregătim, ne-am pregătit și cu resurse terapeutice, și cu alocarea unui procent de 20 % din paturile de spital și, lucrul care cred că este tot foarte, foarte important este că acordăm o foarte mare atenție tuturor pacienților. Nu mai facem acea greșeală o consider majoră în care, practic, oamenii cu alte patologii au avut interzis în spitale”, a spus ministrul Sănătății, la TVR 1.

Întrebat dacă vom atinge 70.000 de cazuri zilnice, Rafila a spus că nu crede în acest lucru. Ministrul Sănătății este convins, însă, că săptămâna viitoare, vor fi peste 50.000 de cazuri noi de infectări.

Personal nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri în câteva dintre zile, după care se va intra pe un trend crescător. O să vă spun că am urmărit cu foarte mare atenție informațiile de la Organizația Mondială a Sănătății (…).

Informațiile pe care le avem noi este că această creștere continuă, dar cu viteză mai mică, reducerea vitezei de creștere este primul semn că ne apropiem de un platou care probabil că va fi înregistrat pe parcursul săptămânii viitoare”, a mai explicat ministrul Alexandru Rafila.