Fragezi și delicioși. O rețetă tradițională de cârnați de casă pe care o știu doar anumiti bucătari

0

La români, pe masă tradiţională de Crăciun, porcul este rege. Între acestea se află şi cârnaţii de casă.

Ingrediente (20 cârnaţi):

– 3 kg carne porc mai grasă|

– 1,5 kg carne vită

– 3 căpăţâni usturoi

– 1 lingură cimbru uscat

– 2 linguri boia dulce

– 1 lingură boia iute

– 1 linguriţă piper

– sare grunjoasă

– ½ linguriţă ienibahar

– mate de porc

Mod de preparare:

1. Cureţi maţele şi le speli. Le răzuieşti cu dosul unui cuţit sau cu o lingură de lemn, dar ai grijă să nu le rupi. Separat, dizolvi o lingură cu vârf de sare grunjoasă în 300 ml de apă.

2. Tăi carnea de porc şi de vită bucăţi mici, o toci şi o pui într-un vas. Pisezi usturoiul, îl freci cu un praf de sare, torni puţină apă şi omogenizezi. Adaugi mujdeiul peste carne şi toate condimentele, mai puţin sarea. Amesteci şi pui treptat din saramură, frământând bine. Laşi să se aromatizeze peste noapte.

3. Montezi pâlnia de cârnaţi la maşină de tocat şi umpli maţele. Ai grijă să nu fie prea îndesaţi, pentru că în momentul în care se usucă se pot sparge. Când termini, îi laşi atârnaţi câteva ore în bucătărie să se usuce, apoi îi scoţi pe balcon şi îi înşiri pe sârmă, să se zvânte la rece.

„Dacă vreţi să faceţi cârnaţi de casă trebuie să alegeţi carne mai grasă gen fleică sau ceafă. Dacă alegeţi pulpă puteţi pune puţină grăsime, de preferat slănină de la porc.

Se poate amesteca şi carne de porc cu vită. Este necesar să fie carne mai grasă, deoarece atunci când îi afumaţi o parte din grăsime dispare şi nu vreţi să aveţi cârnaţi seci. Carnea se toacă prin maşină şi se amestecă foarte bine“, spune bucătarul Marian Toma.

Citeste continuarea pe bucatarianoastra.online

Loading...
Share.

Comments are closed.