Când pică Intrarea Maicii Domnului în Biserică și TOT ce trebuie să știi

0

A doua mare sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii noiembrie 2019 este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe data de 21 noiembrie.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică comemorează aducerea Fecioarei Măria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfântă Sfintelor, locul cel mai sfânt din Templu, unde numai arhiereul intră o singură data pe an. Fecioară Măria a stat în Templu, timp de 12 ani.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este cunoscută, popular, drept Sărbătoarea Luminii. Deși nu instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de sec. al VI-lea. Există astfel o mențiune a ei din sec. al IV-lea, făcută de Sf. Grigorie de Nyssa.

Tot data de 21 noiembrie reprezintă și data sfințirii unei biserici cu acest hram în 543 (biserică ridicată de Iustinian cel Mare lângă zidul ruinat al Templului).

Intrarea Maicii Domnului Tradiții și Superstiții
Sărbătoarea Intrarea Maicii Domnului în Biserică este asociată cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. Tradiția spune că pe 21 noiembrie, credincioșii trebuie aibă candela aprinsă în casă, iar focul să ardă în cămin toată noaptea, pentru ca în viaţa copiilor din fiecare familie să vină norocul.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 21 noiembrie. Tradiții și superstiții

La țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.

Credincioșii trebuie să opteze pentru bucate de post și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Aceste ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor.

În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau o candelă.

De asemenea, în anumite localităţi din Nordul ţării, pentru cei care au murit fără lumină, se dau de pomană plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare albă pentru că, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată.

Intrarea Maicii Domnului 21 noiembrie. Ce nu ai voie să faci în această zi

De Intrarea Maicii Domnului în Biserică, nu aveți voie să spălați haine și nu e bine să fiți supărat cu cineva. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să vă împăcați imediat.

Pe data 21 noiembrie, nu aveți voie să uitați de cei sărmani și de copiii nevoiași, cărora trebuie să le împărțiți nuci, colaci și turte cu mălai..

Loading...
Share.

Comments are closed.