Ora de iarnă 2019. Când se dă ceasul înapoi

0

În fiecare an, în luna octombrie, se trece la ora de iarnă. Din acel moment, noaptea devine mai lungă, iar ziua mai scurtă cu o oră. Au mai rămas doar câteva zile!

Din anul 1932, România se numără printre cele 70 de ţări care folosesc trecerea la ora de iarnă. Însă, nu toate ţările au aceleaşi perioade stabilite pentru acest moment. În luna septembrie, echinocţiul de toamnă 2019 a reprezentat oficial sfârşitul verii.

Mai sunt doar câteva zile până când ceasurile se vor da înapoi cu o oră. În ultimul weekend din luna octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, respectiv 26 spre 27 octombrie, vom trece la ora de iarnă 2019.

Astfel, ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar duminică, 27 octombrie, va fi cea mai lungă zi din anul 2019.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Ori de câte ori se schimbă ora, avem nevoie de o săptămână pentru a ne obişnui. Sau cel puţin, asta spun specialiştii. În ultimul weekend al lunii octombrie, toţi românii vor fi nevoiţi să îşi schimbe ora de somn, ceea ce poate perturba ceasul biologic. Apar deseori dereglări hormonale.

De asemenea, trecerea la ora de iarnă provoacă stări de oboseală, stres şi nu în ultimul rând, astenia de toamnă.

Cât mai continuă trecerea la ora de iarnă
Începând cu anul 2021, ar urma renunţarea la schimbare orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană. Decizia vine după ce Comisia Europeană a propus acest lucru, oferind statelor membre libertatea de a decide.

Statele care decid să rămână permanent la ora de iarnă vor face modificarea în octombrie 2021, iar cele care vor să menţină ora de vară permanent, în martie 2021.

Loading...
Share.

Comments are closed.