Simptome precoce ale bolii renale si cum sa iti pastrezi rinichii sanatosi

Rinichii joaca un rol foarte important in corpul nostru, cum ar fi purificarea sangelui si eliminarea toxinelor din organism. Acest defect ale organelor vitale poate duce la acumularea de toxine in organism, care poate provoca probleme grave de sanatate. Numarul de diagnostice cu boli de rinichi sunt peste 20 de milioane, iar numarul continua sa creasca.

Rinichii efectueaza multe functii vitale in organism:

Echilibreaza nivelul apei:

Are capacitatea de a echilibra nivelul apei din organism, deoarece acestea participa la descompunerea chimica a urinei. Lipsa apei poate determina rinichii sa lase apa in organism in loc sa o elimine.

Reguleaza celulele rosii din sange:

Lipsa oxigenului in rinichi conduce la creare de eritroproteine, un hormon care stimuleaza maduva osoasa pentru a crea mai multe eritrocite (oxigen care transporta celulele rosii din sange)

Reglarea tensiunii arteriale:

Pentru a filtra sangele in mod corespunzatori, rinichii au nevoie constanta de o tensiune arteriala normala. Prin urmare, scaderea tensiunii arteriale determina rinichii sa creasca presiunea.

Regleaza acidul:

Rinichii sunt responsabili de echilibrarea acidului in organism, si stim cu totii ca acizii sunt produsi normali ai metabolismului celular.

Boala de rinichi

O multime de factori diferiti pot duce la boli de rinichi, inclusiv diabetu zaharat, infectii si hipertensiune arteriala. Tensiunea arteriala este una dintre principalele cauze ale bolilor renale si, prin urmare, ar trebui sa incercati sa pastrati zaharul din sange si nivelurile de presiune in conditii normale.

Boala de rinichi poate fi dezvoltata datorita unor factori ereditari, ceea ce inseamna ca, daca cineva din familia dumneavoastra a suferit de boli de rinichi, sansele sa faceti si dumneavoastra sunt foarte crescute. Consumul frecvent de alcool, fumatul, suprasolicitarea de medicamente sau lipsa de activitate fizica poate duce, de asemnea, la boli de rinichi.

Semne timpurii ale bolilor renale

Primele simptome apar in stadiile tardive, cand exista aproape o insuficienta renala sau atunci cand exista proteine in exces in urina.

Simptomele, in stadii incipiente sunt, de obicei neobservabile si de aceea oamenii nu acorda multa atentie. Statistic, doar 10% din pacientii cu boli renale stiu ca au aceasta boala. De asemenea, rinichii se obisnuiesc usor cu infectia si isi pierd functia.

Este foarte important sa se recunoasca semnele precoce ale bolii renale, in scopul de a preveni producerea altor leziuni renale. Unele dintre aceste semne si simptome ale insuficientei renale initiale sunt urmatoarele:

Modificarea culorii urinii ( de exemplu, sange in urina sau urinare frecventa)

Probleme de somn

Oboseala si lipsa de putere

Dureri de spate, chiar de asurpa taliei(acolo unde se afla rinichii)

Crampe musculare

Sughit

Picioare umflate

Circulatie slaba

Lipsa de concentrare si claritate mentala

Indigestie

Pierderea poftei de mancare si gust metalic in gura

Greata si varsaturi

Pierderea respiratiei

Eruptii cutanate sau furnicaturi

Cand vei observa oricare dintre simptomele de mai sus trebuie sa te adresezi medicului imediat, pentru a preveni dezvoltarea bolii.

Cum sa prevenim bolile de rinichi si sa ne consolidam rinichii?

Boala de rinichi este o problema grava de sanatate, care poate avea o serie de consecinte asupra sanatatii. Prin urmare, ar trebui sa facem unele modificari in stilul de viata pentru a preveni.

Ce sa schimbam in nutritie?

Asigurati-va ca aveti o dieta sanatoasa si echilibrata, cu putine grasimi si colesterol. Nu va infometati! Rinichii au nevoie de o alimentatie corecta si de aportul de calorii pentru a putea functiona corect. Limitati consumul de sare si potasiu. Consumati o multime de mere, pepene verde si fructe de pature. Mentineti dieta saraca in proteine. Beti multa apa, cel putin 8 pahare pe zi.

Ce sa schimbati la stilul de viata?

Pastati tensiunea arteriala la nivel normal, deoarece acesta este factorul esential pentru functionarea corecta a rinichilor. Luati suplimente in cazul lipsei de calciu si de vitamina D. Evitati analgezicele si steroizii, deoarece acestia va pot afecta rinichii. Faceti exercitii regulate, pentru a mentine greutatea normala si pentru a reduce riscul de diabet, obezitate si hipertensiune arteriala. Limitati consumul de alcool si renuntati la fumat.

 

Traducerea si adaptarea Planeta Pamant © Copyright 2016

Sursa: healthylifeidea.com

Photo: http://kidney-pain.org/