De ce tatuajele tale nu sunt eliminate odata cu celulele de piele moarta

0

Ii poti multumi sistemului imunitar pentu multe lucruri – cum ar fi impiedicarea corpului tau sa se transforme intr-o ciuperca sau ca iti permite sa traiesti in afara unei bule de plastic. De asemenea, ii poti multumi tot sistemului imunitar ca iti poti pastra noul tatuaj pe umar, fara sa il elimini odata cu celulele moarte ale pielii pe care le pierzi in fiecare zi.

Intr-o lucrare nou publicata pe 6 martie, in Journal of Experimental Medicine, cercetatorii au stabilit ca pigmentul tatuajului este tinut in derma (mijlocul celor trei straturi ale pielii) de un singur tip de celule albe cunoscute sub numele de macrofage.

Aceste celule de raspuns imun merg la locul unui tatuaj nou atunci cand acul patrunde in piele, inghitind pigmentii de cerneala, pe care ele le considera ca fiind invadatori straini, inainte de a se stabili in derm, unde raman pana cand mor. Conform acestei lucrari, atunci apare in peisaj un program eficace de reciclare extracelulara, care iti pastreaza tatuajul permanent in reteaua celulara.

Macrofagele, inclusiv cele care sunt incarcate cu pigmenti de tatuaj, nu traiesc la fel de mult ca o fiinta umana. Cand mor, acestea elibereaza in derma pigmentii pe care ii contin. Acesti pigmenti liberi sunt preluati apoi de macrofagele vecine, care par a fi singurele celule ale pielii capabile sa le manipuleze.

Aceste cercetari ar putea deschide noi cai si strategii pentru proceduri de indepartare a tatuajelor, mult mai eficiente si mai putin dureroase.

 

Sursa: livescience.com

 

Loading...
Share.

Comments are closed.