Un nou studiu incearca sa “inghete” timpul pentru soldatii de pe front

0

Atunci cand trupele sunt ranite pe campul de lupta, timpul este esential: cat timp dureaza pana cand soldatii primesc ingrijire medicala este adesea cel mai important factor pentru a determina daca acestia traiesc sau mor.

Acum, oamenii de stiinta cauta noi modalitati de a castiga timp suplimentar pentru leziunile de pe campul de lupta, dar nu prin obtinerea mai rapida a ingrijirilor medicale de catre trupe. In schimb, oamenii de stiinta vor in esenta sa incetineasca timpul. Si iau exemplul de la niste creaturi mici numite tardigrade.

Un nou program al Agentiei pentru Proiecte de cercetare avansata in domeniul apararii isi propune sa dezvolte tratamente care incetinesc literalmente reactiile biochimice ale organismului, impingand corpul intr-o stare incetinita sau suspendata pana cand va fi disponibila ingrijirea medicala. Cu alte cuvinte, programul numit Biostasis, isi propune sa “incetineasca viata pentru a salva viata”.

Un astfel de tratament pare a fi luat din filmele SF, dar exista organisme pe Pamant care folosesc strategii similare pentru a ramane in viata in medii aparent mortale. De exemplu, tardigradele, sunt niste creaturi microscopice care pot supravietui in conditii de inghet, dehidratare si radiatii extreme. Fac  asta prin intrarea intr-o stare numita “criptobioza”, in care toate procesele lor metabolice par sa se fi oprit, dar orgnismul lor este inca in viata.

La nivel molecular, viata este un set de reactii biochimice continue. Adesea, aceste reactii apar numai cu ajutorul proteinelor sau “masinilor moleculare” numite catalizatori, care accelereaza rata reactiilor chimice. “Scopul nostru cu Biostasis este de a controla aceste masini moleculare si de a le face sa incetineasca, astfel incat sa putem incetini intreg sistemul, evitand consecintele momentului in care efectul acestora dispare.

Photo: Alphr

Loading...
Share.

Comments are closed.