Sarbatoare mare astazi si mare pacat daca speli. De ce trebuie aprinse candele azi

Pentru sporul şi binele casei, fiecare creştin trebuie să meargă la biserică, iar candelele de lângă icoane să stea toată ziua aprinse. Mare păcat dacă faci asta astazi.

Odovania praznicului Botezului Domnului are loc pe 14 ianuarie, deci preoţii spun că este păcat să spălăm până duminică.

Pentru sporul şi binele casei, fiecare creştin trebuie să meargă la biserică, iar candelele de lîngă icoane să stea toată ziua aprinde.

Ortodoxe
Sf. Mc. Ermil şi Stratonic; Sf. Ier. Iacob, episcop de Nisibe

CALENDAR ORTODOX IANUARIE 2018: Ce trebuie să faci în luna lui Gerar pentru a avea noroc şi belşug tot anul
Greco-catolice
Sf. m. Ermil şi Stratonic

Romano-catolice
Sf. Ilarie, ep. înv.

Sfinţii Mucenici Ermil şi Stratonic sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 13 ianuarie.

Aceşti sfinţi au trăit în ţinutul Iliricului şi al Dunării de Mijloc, pe vremea persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul Licinius (308-321).

Sfântul Mucenic Ermil era creştin şi slujea ca diacon. A fost pârât că se închină de multă vreme lui Hristos, râde de zeii romanilor şi întru nimic îl socoteşte pe împărat.

Adus la judecată, şi-a ţinut cu dârzenie mărturisirea, încât, după ce a fost bătut cu cruzime a fost aruncat în temniţă. Aici l-a întâlnit pe Staratonic, un vechi prieten, creştin, care era străjer al închisorii.

Pentru prietenul său care suferea, Stratonic a mărturisit şi el credinţa creştină şi a fost la rândul său chemat la judecată.

Au fost amândoi condamnaţi la moarte prin înec şi au fost aruncaţi în apele Dunării. Trupurile lor scoase de valuri la mal au fost luate de creştini şi îngropate aproape de cetatea Singidunum (Belgradul de astăzi) (sursa: vol. “Vieţile Sfinţilor”).

Perioada de după BOBOTEAZĂ are rolul de a păstra interesul pentru cele ce au fost prăznuite şi de a ne ajută să vedem însemnătatea sărbătorii dăinuind în viaţa noastră.

La încheierea perioadei de după sărbătoare se prăznuieşte odovania praznicului. Termenul odovanie (otdania) este din limba slavonă şi înseamnă “sfârşit”, “dezlegare” sau “încheiere” a sărbătorii, un fel de concluzie.

SURSA