Tort Napoleon – Perfect pentru petreceri, Craciun sau pentru noaptea de Revelion

Ingrediente:

Pentru aluat:

1 ou
125 ml apa rece
2 linguri suc de lamaie
300 gr faina
250 gr margarina foarte rece

Pentru umplutura:

200 g unt la temperatura camerei
o conserva (400 ml) lapte condensat
200 g nuci macinate grosier

Mod de preparare:

Pentru aluat, se amesteca oul cu apa rece. Se adauga sucul de lamaie si se lasa deoparte. Margarina se amesteca bine cu faina pentru a obtine un aluat nisipos in care se adauga oul frecat cu apa si se amesteca bine. Din aluatul obtinut se formeaza un sul de aluat din care se taie 9 bucati care se lasa o ora la frigider, invelite in folie alimentara.

Dupa acest timp, fiecare dintre cele 9 parti se intinde in cate o foaie care se coace 10-15 minute, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se egalizeaza apoi toate cele 9 foi coapte asezandu-le una peste cealalta si inlaturand ceea ce nu este egal cu alta foaie. Toate surplusurile se pastreaza.

Pentru umplutura, untul se mixeaza singur, apoi se adauga laptele condensat si se continua mixarea pentru a obtine o crema omogena.
Pentru a monta prajitura, se asaza o foaie, se unge cu crema, se presara cu nuci. Se procedeaza asa pana la terminarea ingredientelor. Peste ultimul strat de crema se presara firimiturile rezultate de la egalizarea foilor. Se lasa la rece pentru 8 ore.

Superstitii si traditii de Craciun

Ajunul Craciunului, in traditia populara, este sarbatoarea de sfarsit de an patronata de mos Ajun. Despre mos Ajun se spune ca ar fi fost frate geaman cu mos Craciun, deoarece seamana intre ei ca doua picaturi de apa. Totodata, se stie despre mos Ajun ca ar fi fost ultimul dintre apostoli. De asemenea, mos Ajun este cel care a poruncit sa se dea flacailor colaci, sa se umble cu colindatul si sa li se daruiasca florinti de la parinti.

Conform traditiei Maica Domnului inainte de a naste a cerut ajutor lui mos Ajun, dar acesta, considerandu-se prea sarac, a trimis-o catre fratele sau mai instarit – mos Craciun. Astfel Fecioara Maria a nascut in staulul al carui stapan era mos Craciun.

Se zice, din timpuri vechi, ca in noaptea de Ajun nu e bine sa dormi pe paie sau prin fan in grajdul animalelor, fiindca in aceasta noapte boii vorbesc intre ei despre Mantuitorul Hristos care s-a nascut in iesele si pe care acestia l-au incalzit cu suflarea lor.

Se spune ca in Ajun de Craciun cerurile se deschid, dar aceasta minune nu poate fi vazuta decat de oamenii credinciosi si buni la suflet.

O superstitie ne invata ca in noaptea de Craciun nu trebuie sa deschidem usa nimanui pentru ca ne va zbura norocul din casa.

sursa

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

via: culinar.bzi.ro