Semnele timpurii ale cancerului de colon

Colonul este o parte a intestinului gros, care este partea finala a tractului digestiv. Lungimea acestuia poate varia de la 150 la 220cm. Functia sa principala este de a resorbi fluide si produse reziduale si proceseaza deseurile din corp si sa le prepare pentru eliminare.

Cancerul de colon, sau cancerul colorectal cum e numit medical, este unul dintre cele mai frecvente boli maligne. De fapt, cancerul colorectal este a treia cauza de cancer la barbati si a patra la femei in Statele Unite. Acest articol dezvaluie simptomele timpurii si cele mai comune cauze ale cancerului de colon, metode de tratare si recomandari de dieta pentru aceasta boala.

Ce cauzeaza cancerul de colon

Cancerul colorectal vine de la tumorile din interiorul colonului care de obicei se dezvolta de la polipi. Polipii din colon se pot elimina cu siguranta pentru a preveni dezvoltarea in cancer de colon atunci cand celulele incep sa se divida, formand astfel o tumoare. Tesutul din jur poate fi de asemenea afectat, iar celulele canceroase se pot desprinde din tumoarea primara si de a crea metastaze in alte parti ale corpului. In cel mai rau caz este atunci cand cancerul de colon se extinde la ficat. Exista o serie de factori de risc, inclusiv predispozitie genetica, istoricul familial, boala Crohn si inflamatiile frecvente la colon.

Alti factori de risc includ un stil de viata nesanatos, in special lipsa de activitate fizica, excesul de greutate, precum si fumatul si alcoolul in exces. Persoanele cu diabet au o sansa de 40% mai mare sa faca cancer de colon decat cei care nu au diabet. De asemenea, femeile care au probleme ovariene, uterine sau cancer de san sunt mai expuse acestui tip de cancer, pprecum si cei care au avut cancer colorectal – exista o mare posibilitate ca acesta sa revina, mai ales daca prima oara a aparut inainte de varsta de 60 de ani.

Simptomele precoce ale cancerului de colon

Din nefericire, cancerul de colon nu ofera in mod nomral simptome in primele stadii. De fapt, poate dura chiar cativa ani pana apar, motiv pentru care perosanelor peste 50 de ani le e recomandat sa aiba ecranare periodica pentru cancerul de colon. Cand simptomele incep sa apara in etapele ulterioare ale bolii, acestea difera in functie de locatia tumorii. Acestea include diaree frecventa, constipatie cronica, sange in scaun, anemie, scaun subtire, crampe stomacale severe. Aceste simptome sunt acompaniate de pierderi drastice in greutate, voma, pierderea apetitului si oboseala constanta insotita de epuizare.

Importanta nutrietiei in tratarea cancerului de colon

Dieta bazata pe alimente pline de colesterol si grasimi creste riscul de cancer la colon. Carnea procesata, carnea rosie si mancarurile condimentate contin cantitati mari de sare si aditivi care pot contribui la aceasta conditie. Faina alba, painea si zaharul trebuie evitate pe cat posibil deoarece si acestea pot declansa cancerul de colon. Dieta ar trebui sa contine mai multe cereale, legume, ciuperci, peste(s-a demonstrat ca pestele gras reduce polipi din cauza grasimilor omega3 care le contine) si carnea de pui.

Este foarte important sa se consume alimente bogate in fibre si antioxidanti, care se refera in special la fructe si legume proaspete. Este foarte recomandat ca legumele crucifere cum ar fi varza, broccoli, conopida si varza de bruxelles, sa fie consumate de cel putin trei ori pe saptamana. Studiile au aratat ca persoanele cu o concentratie mai mare de vitamina D in organism au pana la 70% mai putine sanse de a dezvolta cancer de colon (un pahar de lapte degresat pe zi este suficient pentru a creste aportul de vitamina D). Dieta postoperatorie trebuie sa fie strict supravegheata de o persoana calificata – un gastroenterolog.

Plante si ierburi pentru tratarea cancerului de colon

Ceapa

Ceapa alba sau rosie este extrem de eficienta pentru prevenirea cancerului de colon datorita efectelor puternice anti-inflamatoare. Substantele organice de sulf, cu efecte anticancerigene puternice sunt eliberate atunci cand taiati sau mestecati ceapa. O ceapa pe zi poate preveni aceasta boala teribila. Pe de alta parte, legumele sunt bogate in quercetina si antociani, antioxidanti puternici frecvent intalniti in fructele de padure rosii, patrunjel si oregano, si sunt folosite pentru prevenirea cancerului cardiovascular.

Ceaiul verde

Acest ceai este grozav impotriva multor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon. Cercetarile efectuate in laborator pe sobolani au aratat ca ceaiul verde polifenol E previne raspandirea celulelor canceroase. Un grup de sobolani carora li sa administrat ceai verde zilnic au avut reduceri de tumori de pana la 80%. Doza recomandata este 4-6 cani pe zi.

Turmeric

Proprietatile medicale ale turmericului sunt folosite pentru prevenirea si tratarea multor boli, incluzand cancerul de colon. Ingredientul sau activ, curcumina, actioneaza ca un antioxidant care are efecte puternice anti-inflamatorii, distruge celulele canceroase si previne tumoarea de la alimentarea cu sange fara a deteriora celulele sanatoase.

Plante medicinale

Papadia este utilizata in prevenirea si tratarea cancerului de colon. Aceasta planta incetineste activitatea enzimelor care blocheaza actiunea unor compusi importanti nu numai pentru prevenirea cancerului, dar si pentru prevenirea cresterii si dezvoltarii acestuia.

Alte plante medicinale folosite pentru prevenirea si tratarea cancerului de colon include chimenul negru, coada soricelului, balsamul de lamaie, salvie, menta, coada calului, sunatoare si bezea.

 

Traducerea si adaptarea Planeta Pamant © Copyright 2016

Sursa: healthycaregroup.com