Nu-ti mai roade unghiile! Uite ce pericole te pasc

0

Intrebare: Tu mi-ai spus mereu sa incetez sa-mi rod unghiile pentru ca este un obicei rau. Dar de ce este rau pentru mine?

In primul rand ca este un obicei urat.  Este, de asemenea, un mod sigur de a-ti strica manichiura care in acest fel va dura doar o zi in loc sa dureze macar o saptamana. Faptul ca este un tic nervos, este doar un mic neajuns adus sanatatii tale.

     Acest obicei prost poate creste riscul de lua o raceala sau alta boala din cauza mizeriilor adunate sub unghii. De asemenea creste riscul infectiilor in jurul unghiilor dupa cum arata Rochelle Torgerson, dermatolog la Clinica Mayo.
Roseata, umflaturi, durere si disconfort sunt semne ale infectiei, spune Torgerson. Desi cele mai multe sunt infectii bacteriene, totusi ele pot deveni infectii cu ciuperci.

     Daca ai un neg, rosul unghiilor poate conduce la raspandirea negilor pe suprafata mainilor din cauza ca leziunile astfel produse sunt poarta de intrare a virusului papiloma (HPV), care actioneaza ca o infectie si este responsabil cu inmultirea negilor. “Cu cat mai multe leziuni aveți la nivelul pielii, cu atât mai repede virusul se va raspandi, ne spune medicul dermatolog”

      Rosul unghiilor poate sa duca la deteriorarea temporara sau permanenta a acestora. Torgerson arata ca deteriorari importante se petrec mai ales la nivelul zonei albe in forma de semiluna , denumita lunula. Acela este locul de unde iese unghia iar o infectie in aceasta zona poate sa conduca chiar si la deteriorarea progresiva pana la caderea unghiei. Chiar daca aceasta creste inapoi in timp, vei trece printr-o etapa dificila de durere provocata de factori externi inclusiv de aer.

      O infectie care dureaza o saptamana sau doua poate sa conduca la un aspect caraghios temporar al unghiei dar sunt si situatii in care o infectie mai grava poate sa duca la o deteriorare permannta a unghiei si un aspect nedorit de care sa nu mai scapam niciodata.

     Un alt tic nervos cu efecte nedorite asupra unghiilor este acela de a impinge cu unghia cuticulele de la unghiile de la cealalta mana. Aceasta actiune, repetata prea des, poate sa conduca la formarea unor cute inestetice pe suprafata unghiei dupa cum arata Torgerson.

     Rosul unghiilor poate avea, de asemenea, efecte asupra dintilor: aceasta poate duce la deplasarea dintilor din loc, precum si crearea unor distante intre dinti sau deteriorarea smaltului acestora.

      Potrivit lui Torgerson cei mai multi oameni care is rod unghiile, fac acest lucru ca o modalitate de a atenua stresul si prin urmare, trebuie sa gasim o alta cale de a scapa de stres. O buna modalitate de a atenua stresul ar putea fi preocuparea pentru sah, sala de sport, alergare, etc.
Este foarte important sa stim ca rosul unghiilor ne poate aduce prejudicii atat de imagine cat si de sanatate.

 

 

Traducerea si adaptarea Planeta Pamant © Copyright 2016

Sursa: healthyfoodking.com

Loading...
Share.

Comments are closed.