Cum sa-ti dezveti gainile sa nu-si mai manance ouale

In situatia gainilor, ciugulirea oualor este considerata un comportament periculos si contagios. In plus, acest comportament indica deficiente nutritive in ceea ce priveste alimentatia, precum si faptul ca locul unde a fost amplasat cuibul nu este potrivit. Ciugulirea oualor este un comportament distructiv ce lezeaza in mod sever cantitatea si calitatea oualor.

Iata cateva solutii care va pot ajuta sa impiedicati gainile sa ciuguleasca ouale:
Curatati bine cuibarele gainilor. Asigurati-va ca exista cate un cuibar pentru fiecare gaina.
Asezati in fiecare cuibar putina captuleala pentru a preveni spargerea noilor oua. Puteti asseza si cel putin 2 mingi de golf pentru a descuraja gainile sa ciuguleasca ouale.

Asigurati-va ca hrana pentru gaini contine toate substantele nutritive de care acestea au nevoie. Ciugulirea oualor este cauzata uneori alimentatiei necorespunzatoare. Nu hraniti niciodata gainile cu oua sparte.
Monitorizati gainile pentru a descoperi care dintre ele au obiceiul de a ciuguli ouale. Acest comportament poate fi invatat, motiv pentru care gainile cu acest obicei trebuie separate de restul celorlalte.
Lumina din cuibare trebuie sa fie in permanenta la o intensitate mica. Gainile tind sa isi ciuguleasca ouale atunci cand lumina din cuib este prea puternica.
Colectati ouale la intervale scurte de timp. Acest lucru reduce numarul incidentelor de ciugulire a oualor.
Fiecare cuibar trebuie sa aiba o usoara panta, astfel incat ouale sa se poata rostogoli intr-o cutiuta la care gainile nu mai au acces.

UPDATE – Solutie primita si incercata de Florin June (Niculescu):
Am cumparat 10 gaini rosso de crescatorie si toate isi mancau ouile. Am cumparat de pe net trei oua de lemn, le-am vopsit cat mai asemanator cu cele adevarate si le-am pus in cuibar. Trai zile au stat adunate langa ele si le-au tot ciugulit apoi, daca au vazut ca nu se sparg, au abandonat. Si acum am cate un ou de lemn in fiecare cuibar, asa, preventiv, dar nici una dintre gaini nu mai mananca oua!