Ce faceti dupa ce florile bujorilor se trec? Unde se greseste in cele mai multe cazuri

Cu ce sa fertilizati plantele si cand este nevoie sa le taiati pentru ca bujorii sa va bucure cu flori frumoase in fiecare an!

Trebuie oare de taiat bujorii dupa perioada de inflorire?
Deseori, florarii fara experienta taie bujorii de la baza imediat dupa ce florile acestora se trec. Taierea bujorilor dupa perioada de inflorire este categoric interzisa, pentru ca anume in acest moment se formeaza bobocii, care se vor transforma in flori spectaculoase la anul viitor. Tot in aceasta perioada, bujorii incep sa faca rezerve de substante nutritive, datorita carora planta se va dezvolta in continuare. Si numarul frunzelor de pe tufis joaca un rol important in acest proces. Deci, inlaturand tulpinile cu flori si frunze, florarul risca sa micsoreze sau poate chiar sa distruga bujorul pentru totdeauna.

Cand si cum se taie bujorii dupa ce florile se trec? Pentru ca in anul care vine, bujorii sa va uimeasca cu flori frumoase si bogate, nu trebuie sa taiati complet tulpinile cu butoane trecute. Este nevoie sa pastrati partea de jos a tulpinii cu 2-3 frunze. Bujorii se taie de la baza doar toamna, dupa ce dau ingheturile. Pastrand, in acelasi timp, cioturi de 20-30 mm deasupra bobocilor, protejandu-le de geruri.

Ingrijirea tufelor de bujori tineri (pana la 3 ani) consta in irigarea regulata si amestecarea solului. Tufele mature au nevoie de fertilizari permanente. Pentru ca tufa de bujori sa fie puternica, sanatoasa si cu multe flori, aceasta trebuie fetilizata de cel putin 3 ori. Iata cum:

Prima afetilizare a bujorilor se efectueaza primavara devreme, cand incepe sa se topeasca zapada. Pe pamantul din jurul tufei se presara 10-15 gr de azot si 10-20 gr de potasiu. Adaugati ingrasamintele foarte atent, acestea nu trebuie sa atinga baza tufei. Dizolvandu-se in zapada topita, acestea vor patrunde in sol si vor hrani planta.
A doua fertilizare are loc in perioada de formare a bobocilor, pentru a imbunatati calitatea florilor. In acest scop se folosesc 15-20 gr de fosfor, 10-15 gr de potasiu si 8-10 gr de azot.
Cea de-a treia fertilizare se face peste 10-14 zile dupa ce bujorii au inflorit. Dupa cum am mai spus, perioada de inflorire se finiseaza cu formarea bobocilor pentru anul viitor (asa numitii boboci de reinnoire) si fertilizarea bujorilor cu un amestec de potasiu (10-15 gr) si fosfor (15-20 gr) este cel mai bun lucru pe care il puteti face.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

SURSA