Cancerul de san ar aparea si din cauza acestei bauturi pe care o consumam zilnic

Ni s-a spus de cand eram copii ca laptele este o bogata sursa de calciu, asadar consumul sau zilnic este benefic pentru o sanatate de fier. Insa studiile recente, facute de un cercetator renumit de la Harvard, arata cu totul o alta realitate.

Walter Willett este cel mai citat si recunoscut nutritionist din Statele Unite si prin pura coincidenta este si nepotul unui crescator de vaci. Alaturi de David Ludwig, profesor de pediatrie la Harvard, Willett a criticat dur Departamentul de Agricultura al SUA si Academia Americana de Pedriatie care incurajeaza fiecare american sa consume pana la 3 cani de lapte pe zi.

Mai mult, cei doi cercetatori de la Harvard s-au declarat ingrijorati de faptul ca autoritatile incurajeaza consumul de lapte dietetic in scoli pentru a preveni obezitatea infantila, desi nu exista nicio dovada ca laptele degresat ar ajuta copii sa piarda kilograme. De fapt, exista dovezi chiar in sensul opus.

Cei doi cercetatori merg mai departe si atrag atentia ca intre consumul de lapte si aparitia bolilor grave, precum cancerul exista o legatura foarte stransa. Legatura dintre lapte si cancer este destul de bine fundamentata. Laptele de vaca are un hormon similar cu insulina care are un rol in procesul de crestere al copiilor, pentru ca laptele este destinat sustinerii viteilor. Insa in organismul uman, in special in cel al copiilor, hormonul de crestere incurajeaza dezvoltarea celulelor si descurajeaza autodistrugerea acestora. Ca urmare, studiile au aratat ca adultii ce prezinta un nivel ridicat al acestui hormon de crestere au riscuri mai mari de a face cancer de prostata, de san si de colon.

Mai mult, procesul de crestere modern al vacilor determina ca nivelul de hormoni de acest tip din lapte sa fie mult mai ridicat, pentru ca vacile sunt crescute sa dea mai mult lapte.

Un alt factor care creste riscul de a face cancer este estrogenul, iar laptele are 60 de hormoni naturali, estrogenul fiind predominant. Estrogenul este problematic in boli sensibile la acest hormon, cum ar fi cancerele de san, ovare sau uter. Tinand cont ca expunerea zilnica a femeilor la estrogen este unul dintre factorii principali ai declansarii cancerului de san, influenta unei cantitati suplimentare de estrogen din lapte nu ar trebui neglijata.

De asemenea, practicile moderne din industria laptelui cresc cantitatile de estrogen din lapte, intrucat vacile sunt mulse 300 de zile pe an, inclusiv in perioada in care sunt gestante. Iar laptele in perioada de gestatie are de 33 de ori mai mult estrogen decat in mod normal.

preluat de pe doctorulzilei

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

SURSA