A stat incuiata 10 zile intr-un spital de nebuni. Medicii insa s-au cutremurat cand i-au aflat secretul, pana atunci bine ascuns. Uite de ce femeia asta a devenit celebra in toata lumea

Elizabeth Cochran Seaman s-a nascut pe 5 mai 1865, dar toata viata a fost cunoscuta sub pseudonimul Nellie Bly. Ea a fost jurnalista. Lui Elizabeth nu i-a placut niciodata ideea ca femeile trebuie sa lucreze doar acasa, asa ca a decis sa schimbe lumea.
Dupa ce a citit intr-un ziar al vremii un articol intitulat ,,La ce sunt bune fetele”, a decis sa scrie o scrisoare editorului.

Dar acesta a fost atat de impresionat incat i-a cerut sa scrie un articol pentru ziarul lui. A facut-o, iar dupa ce editorul l-a citit, i-a oferit un loc de munca permanent.
Nellie Bly a inceput sa scrie despre problemele femeilor, care nu aveau atat de multe drepturi pe atunci, iar acest lucru era neobisnuit, fiindca pe atunci, referitor la femei se scria doar despre moda, societate si ponturi de gradinarit.

Nellie a vrut la un moment dat sa faca un reportaj despre un azil de nebuni pentru femei, aproape niciuna dintre femeile care fusesera internate in Women’s Lunatic Asylum din Blackwell’s Island nu mai plecase de acolo, si nimeni nu prea stia ce se intampla in acel loc sau care sunt conditiile. Desi se credea ca pacientii sunt abuzati, nimeni nu avea dovada.
Asa ca, primind asigurarea ca dupa 10 zile va fi eliberata, a acceptat cel mai mare articol al vietii sale, dar nu-si putea imagina cat de rau avea sa fie. Elizabeth se prefacea ca are probleme, dar a descris conditiile de acolo ca fiind de ajuns pentru a innebuni pe cineva.
Tot acolo a intalnit mai multe femei care nu aveau probleme psihice, doar ca nu stiau sa vorbeasca prea bine engleza! Pacientii erau abuzati, batuti, legati, fortati sa indure dusuri cu apa rece ca gheata.

Dupa ce un avocat a venit sa o scoata de acolo, ea a scris o carte: ,,10 zile intr-un balamuc”, in urma publicarii acestei carti guvernul a facut schimbarile necesare pentru ca asa ceva sa nu se mai intample.
Elizabeth a devenit celebra in tara si a continuat sa scrie despre saracie, politica si despre situatia femeilor, inspirand foarte multi oameni inainte de a muri in 1922, la varsta de 57 de ani.
Cu doi ani inainte avusese o mare bucurie: femeilor li se daduse in sfarsit dreptul de a vota.
Elizabeth a reusit multe in scurta ei viata, va rugam sa distribuiti acest articol pentru a o ajuta sa fie mai cunoscuta. Hai sa ii inspiram pe oameni sa ia atitudine cand lucrurile nu sunt cum ar trebui.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

SURSA