De ce aud oamenii voci cand urca spre Everest

Muntii cei mai inalti ii pot innebuni temporar pe cei care ii escaladeaza. Acum, spun cercetatorii, ca aceste episoade psihotice constituie conditia de sanatate a unei persoane si pot fi distincte de boala de altitudine.

“Muntii sunt minunati, dar nu am fi crezut ca te pot face sa innebunesti de la ei”, spune autorul studiului, Dr. Hermann Brugger, seful Institutului de Medicina de Urgenta de la Eurac Research din Bolzano, Italia. Cercetatorii au detaliat rezultatele studiului pe 5 Decembrie in revista Psychological Medicine.

La altitudini extreme, alpinistii mentioneaza adesea experientele psihozei – adica o tulburare mentala unde o persoana pierde contactul cu realitatea. Simptomele episoadelor psihotice includ halucinatii si iluzii. De exemplu, cand alpinistul si anestezistul Dr. Jeremy Windsor urca pe Muntele Everest in 2008, acesta a suferit o experienta ciudata, dar comuna in timpul alpinismului extrem. Singur in Himalaya, la o altitudine mai mare de 8.2 kilometri, Windsor a halucinat un barbat numit Jimmy, care l-a insotit toata ziua, i-a oferit cuvinte incurajatoare si apoi a disparut fara urma.

Pana in prezent, medicii au crezut, in general, ca astfel de episoade erau datorate bolii de altitudine, alaturi de durerile de cap severe, ameteli si echilibru dezafectat. Boala de altitudine rezulta din lipsa de oxigen a creierului la altitudini mari si poate declansa o acumulare letala de lichid in plamani sau creier.

Sursa: livescience.com