Ce este sinestezia, sau auzul culorilor si cum se manifesta

0

Aproximativ 4% din oamenii de pe Pamant experimenteaza un fenomen misterios, numit sinestezie: aud un sunet si vad automat o culoare, sau citesc un anumit cuvant, iar o nuanta specifica intra in mintea lor. Aceasta particularitate a ridicat intrebari oamenilor de stiinta de mult timp, dar un nou studiu ar putea oferi indicii legate de ea. Studiul, publicat pe 5 martie in jurnalul Proceedings al Acadameiei Nationale de Stiinte, ofera o perspectiva asupra ceea ce s-ar putea intampla in creierul persoanelor cu sinestezie.

Studiile anterioare ale functiei celebrare folosind imagistica prin rezonanta magnetica au confirmat faptul ca sinestezia este un adevarat fenomen biologic. De exemplu, atunci cand oamenii cu sinestezie “aud” culoarea, scanarile creierului arata ca exista activitati in partile creierului legate de vedere si sunet. Intr-adevar, creierul persoanelor cu sinestezie s-a dovedit a fi mai bine conectat in diferite regiuni decat creierul oamenilor al caror simturi nu sunt reticulare. Intrebarea, totusi, a fost ce cauzeaza aceste legaturi diferite in creier.

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, cercetatorii au aruncat o privire asupra geneticii.

Sinestezia se transmite frecvent in familie, asa ca cercetatorii au decis sa caute o gena care ar putea fi responsabila pentru dezvoltarea acesteia. Au ales trei familii, in care mai multi membrii din cel putin trei generatii aveau un anumit tip de sinestezie, asa numita sinestezie a culorilor sonore, ceea ce inseamna ca auzul evoca perceptia culorilor. Desi un sunet specific genereaza o culoare specifica, diferiti membrii ai unei singure familii pot vedea culori diferite atunci cand aud acelasi sunet. Oamenii de stiinta au folosit secventierea ADN-ului pentru a studia genele participantilor, si pentru a le compara intre ele, dar fara nici un rezultat direct.

Nu exista o singura gena care ar putea explica sinestezia in toate cele trei familii, insa existau 37 de variatii genetice posibile. Cercetatorii sunt acum in cautarea mai multor voluntari pentru studii ulterioare, in care spera sa rezolve acest mister al sinesteziei.

 

Sursa: livescience.com

 

Loading...
Copy
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!