Lucruri pe care probabil nu le cunosteai despre ciocolata si productia acesteia

0

Ciocolata este cea mai populara dintre dulciuri. Oamenii din intreaga lume (in mare parte Europa si SUA) consuma peste 3 milioane de tone de boabe de cacao pe an. Si consumul de ciocolata nu numai ca te face sa te simti bine, dar este si benefic organismului.

Dar ce este de fapt ciocolata?

Ciocolata este preparata din fructul de cacao Theobroma, un copac tropical al carui nume inseamna “mancarea zeilor” in limba greaca. Arborii de cacao Theobroma sunt originari din bazinele raurilor Amazon si Orinoco din America de Sud. Ele se dezvolta in zone fierbinti si umede, la 20 de grade de ecuator. Pe masura ce populatia ciocolatei sa raspandit, cultivatorii au creat plantatii in alte regiuni cum ar fi Africa de Vest si Asia de Sud si Sud-Este.

Semintele sunt recoltate manual, deoarece masinile ar putea dauna copacilor. Muncitorii indeparteaza pastaile portocalii cand sunt coapte si se deschid cu o maceta. Semintele sunt apoi plasate pe tavi mari de fermentatie care sunt stivuite si acoperite cu frunze de banane, unde sunt lasate de la doua pana la sapte zile. Fermentatia produce aroma de ciocolata si de asemenea distruge embrionul semintelor, impiedicand germinarea nedorita si determina caderea pulpei albe sa cada de pe samanta.

Dupa fermentare, boabele se usuca pe platforme insorite, fiind intoarse de mai multe ori pe zi timp de trei pana la cinci zile pentru a se usca complet. Apoi, boabele sunt duse la fabrica de ciocolata unde intra in procesul de productie al ciocolatii propriuzise.

Numai gandul ca ciocolata pe are o mancam noi in fiecare zi trece prin atatea maini si procese diferite, ar trebui sa ne faca sa apreciem mai tare fiecare bucatica.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

Sursa: livescience.com

Loading...
Copy
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!