Cum poate gripa sa ucida

0

Intr-o duminica din noiembrie, Alani Murrieta in varsta de 20 de ani a inceput sa se simta rau si a plecat mai devreme de la locul de munca. Nu avea conditii medicale preexistente, insa sanatatea ei a slabit intr-un ritm inspaimanator de rapid, asa cum detaliaza familia si prietenii ei in mass-media locale. A doua zi, aceasta a mers la o clinica de urgenta, unde a fost diagnosticata cu gripa si i-a fost prescris un medicament antiviral Tamiflu. Dar marti dimineata, aceasta avea probleme cu respiratia si scuipa sange. Familia a mers la spital, unde razele x au dezvaluit o pneumonie: cauzata de o infectie virala sau bacteriana(sau chiar ambele). Medicii i-au dat Murrietei antibiotice intravenoase si au transferat-o la unitatea de terapie intensiva cand inima ei s-a oprit. Au incercat sa o resusciteze, dar inima ei se oprise din nou. La 3:25, o zi dupa ce Murrieta a fost diagnosticata cu gripa, aceasta fusese declarata decedata.

La nivel mondial, gripa are ca rezultat trei pana la cinci milioane de cazuri de boala severa si 291.000 pana la 646.000 de decese anual, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Totalul variaza foarte mult de la un an la altul. Dar ce anume este o “moarte legata de gripa”? Cum ucide gripa?

Raspunsul scurt si morbid este ca in anumite cazuri, corpul se ucide incercand sa se vindece. “Moartea din cauza gripei nu e ca si cum ai muri din cauza unui glont.”spune Amesh Adalja, un medic de boli infectioase de la Centrul de Sanatate Johns Hopkins University. “Nu prezenta virusului in sine ucide. O boala infectioasa are intotdeauna o interactiune complexa cu gazda”. Uneori, sistemul imunitar poate actiona prea violent asupra infectiei, distrugand tesutul din plamani si impiedicand transferul de oxigen la sange, rezultand in hipoxie si moarte.

 

Sursa: livescience.com

Photo: Mother Nature Network

Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!