Ce este fenomenul Incubus si cum ne afecteaza el visele

0

Daca te-ai trezit vreodata in mijlocul noptii simtindu-te de parca ai fi zdrobit de o fiinta demonica, probabil ca ai experimentat ceea ce se numeste fenomenul Incubus: un “atac” al unui demon de sex masculin (Omologul sau de sex feminin, Sucubus, ataca de obicei barbatii)

Fenomentul este, in multe privinte cosmarul chintesential. De-a lungul secolelor, se spune ca demonul Incubus bantuie pe cei adormiti, inspirand povesti in folclorul traditional si opere de arta.

Acum, o noua meta-analiza din Olanda sugereaza ca acest fenomen inspaimantator poate fi mai obisnuit decat se credea anterior – si ca ar trebui luat in serios de catre psihiatrii si psihologii care au auzit de astfel de constatari de la pacientii lor. Aceste asa-numite atacuri se intampla de obicei in timpul unui episod de paralizie in somn, o conditie care este si mai frecventa decat fenomenul Incubus, conform meta-analizei.

Paralizia in somn este rezultatul disocierii fazelor de somn, a declarat autorul principal dr. Jan Dirk Blom, profesor de psihopatologie clinica la Universitatea din Leiden, in Olanda. Conditia se intampla atunci cand o persoana este adormita sau se trezeste. In timpul paraliziei somnului, doua aspecte ale somnului REM(somnul cu miscari rapide ale ochiului) apar atunci cand o persoana este constienta.

In timpul somnului REM, care este perioada in care o persoana viseaza in mod obisnuit, muschii corpului sunt relaxati la nivelul paraliziei, probabil pentru a impiedica persoana sa actioneze asupra viselor. Dar, cand are loc paralizia in somn, mintea persoanei se trezeste – cu toate acestea, persoana inca mai viseaza si corpul este inca paralizat.

Ceea ce persoana in cauza vede este o combinatie a imprejurimilor si un cosmar, care este proiectat in lumea reala. Experienta se simte incredibil de real.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: livescience.com

Photo: Medievalists.net

Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!