Inainte de ’89, romanii consumau nechezol in locul cafelei – afla ce era acesta de fapt

0

Nechezol este numele ironic dat de catre romani unui surogat de cafea, care se numea in mod oficial Cafea cu Inlocuitori, fiind impus pe piata in ultimii ani ai regimului comunist in Romania.

Din comertul socialist din anii ’80, cafeaua naturala disparuse, datorita limitarii drastice a importurilor, care avea ca si scop lichidarea datoriei externe a Romaniei, cu orice pret.

In acele timpuri, cafeaua nu se mai putea gasi numai in magazinele cu vanzare in valuta, unde puteau sa aiba acces numai cetatenii straini, deoarece cetatenii romani nu aveau dreptul in general de a detine valuta. Pe vremea respectiva, pe piata neagra se gasea cafeaua Wiener Caffe, care se comercializa in pachete aurii si care era cel mai apreciat produs.

Denumirea de nechezol reflecta desigur umorul popular, datorita faptului ca acea cafea continea numai 20% cafea, iar restul de 80% inlocuitori, cele mai cunoscute fiind nautul si ovazult, care se folosesc si ca si furaj pentru cabaline.

Nechezol, este derivat din verbul a necheza, astfel ca reflecta intr-un mod ironic starea celui care se vedea obligat sa consume ceea ce el percepe ca furaj pentru cai, iar sufixul –ol, care de regula se foloseste in scopul de a forma compusi chimici, da o tendinta pseudostiintifica denumirii ironice, fiind o aluzie directa la adresa Elenei Ceausescu.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

Adaptare dupa sursa: realitatea.net

Photo: experiente in afaceri

Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!