Totul despre ficat si importanta rolului acestuia

0

Ficatul este un organ glandular abdominal in sistemul digestiv. Acesta este situat in cvadrantul superior al abdomenului, sub diafragma si deasupra stomacului. Ficatul este un organ vital care sustine aproape orice alt organ intr-o oarecare masura. Acesta este al doilea cel mai mare organ (primul fiind pielea), si cantareste aproximativ 1.4 kilograme.

Ficatul are un rol complex in buna functionare a organismului. Detoxifierea, metabolismul (inclusiv reglementarea stocarii glicogenului), reglarea hormonilor, sinteza proteinelor, digestia si descompunerea celulelor rosii din sange, sunt cateva din functiile pe care le indeplineste ficatul. De fapt, peste 500 de functii vitale au fost identificate ca avand legatura cu ficatul, inclusiv:

Producerea de bila, care ajuta la indepartarea deseurilor si descompunerea grasimilor in intestinul subtire in timpul digestiei.

Producerea anumitor proteine pentru plasma sanguina.

Productia de colesterol si proteine speciale pentru a ajuta la transportarea grasimilor prin corp.

Conversia excesului de glucoza in glicogen pentru depozitare (glicogenul poate fi mai tarziu transformat inapoi in glucoza pentru energie) si pentru a echilibra si a face glucoza dupa cum e necesar.

Reglarea nivelului de aminoacizi in sange.

Prelucrarea hemoglobinei pentru utilizarea continutului de fier.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

Sursa: livescience.com

Photo: YouTube

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!