Pensii de stat 2018. Care pensii se majoreaza din ianuarie. Vezi daca si tu te incadrezi si cat o sa primesti in plus

Cu siguranta, vrei sa stii care este noutatea acestui inceput de an. Ei bine, pensiile se majoreaza din luna aceasta, dar nu toate pensiile. Vizata este doar o anumita categorie de pensionari. Afla din acest articol despre ce pensii e vorba si cati bani se vor da in plus.

Pensiile in cuantum de peste 2.000 de lei se majoreaza, incepand cu luna ianuarie 2018, dupa ce impozitul care li se aplica a scazut de la 16% la 10%. In prezent, numai pensiile de peste 2.000 de lei sunt impozitate, conform legislatiei fiscale.

Veniturile din pensii sunt impozitate numai daca depasesc suma de 2.000 de lei, se arata actualmente in Codul fiscal. Din moment ce impozitul pe venit a scazut, de la 1 ianuarie 2018, de la 16% la 10%, asta inseamna ca pensiile de peste 2.000 de lei se majoreaza din luna curenta. Concret, deoarece cota de impozitare este mai mica, suma de bani ce ajunge efectiv in mainile pensionarilor creste.
Pensiile mai mici de 2.000 de lei nu sunt impozitate in momentul de fata.

Citeste si despre Pensia anticipata

Legislatia pensiilor de stat de la noi stabileste existenta a doua categorii de pensii anticipate: pensia anticipata si pensia anticipata partiala. Diferenta esentiala dintre ele are legatura cu vechimea in munca necesara pentru a le obtine. Pensia anticipata poate fi obtinuta, conform Legii pensiilor de stat, cu maximum cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, insa numai daca este realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decat stagiul complet de cotizare.

In cazul pensiei anticipate partiale, aceasta se poate obtine tot cu maximum cinci ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, insa este necesara doar realizarea stagiului complet de cotizare (se incadreaza si cei care depasesc stagiul complet cu pana la opt ani). Concret, pentru pensia anticipata este nevoie de o vechime in munca mai mare decat pentru pensia anticipata partiala. Totusi, cuantumul pensiei anticipate partiale este mai mic, pentru ca se aplica anumite penalizari.

Varsta-standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare (adica vechimea in munca recunoscuta legal) este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ambele indeferent de sex. Atingerea acestor varste si stagii de cotizare este facuta treptat, prin esalonarea prevazuta de Legea pensiilor. Daca pentru barbati deja s-a ajuns la cele trei limite de cativa ani, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare si a varstei standard de pensionare se va ajunge abia in anul 2030.

In cazul barbatilor, de exemplu, pensia anticipata se obtine in 2018 cu o vechime minima de 43 de ani, iar pensia anticipata partiala – cu o vechime minima de 35 de ani. Pentru ambele categorii de pensii, la stabilirea stagiului de cotizare nu se iau in calcul anii de studii superioare sau perioada de serviciu militar. In plus, nu se aplica nicio alta reducere a varstei-standard de pensionare in afara de cea de cinci ani. „Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta”, scrie in legea amintita.

La momentul indeplinirii conditiilor de acordare a pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma automat in pensie pentru limita de varsta si, potrivit legii, „se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate”.

preluat de pe avocatnet

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

VIA