Inteligenta Artificiala ar putea ajuta la detectarea diferitelor afectiuni prin scanarea retinei

0

Stratul sensibil la lumina gasit in spatele ochilor unei persoane contine mai mult decat celule care detecteaza lumina si umbrele – cotine, de asemenea, informatii despre starea de sanatate a intregului corp al unei persoane. Si acum, inteligenta artificiala poate culege aceste informatii dintr-o miscare, sugereaza noi cercetari.

Noul algoritm de AI (Inteligenta Artificiala), care analizeaza imaginile acestui strat de sub ochi, numit retina, ar putea intr-o buna zi sa furnizeze pe loc diagnostice pentru diferite afectiuni de la diabeti si pana la boli autoimunie si neurodegenerative. Algoritmul AI a fost prezentat de Dr. Ursula Schmidt-Erfurth, directorul departamentului de oftalmologie al Universitatii Medicale din Viena.

Studiul s-a concentrat asupra utilizarii inteligentei artificiale pentru a detecta semnele diferitelor boli in imaginile retinei. “De la o simpla poza colorata a retinei, putem spune care este varsta persoanei, genul, care este istoricul fumatului, nivelul zaharului din sange si tensiunea arteriala”, a spus Schmidt-Erfurth. “Dar putem folosi si o imagine dintr-un scanner optic de tomografie care ne ofera mult mai multe detalii”

“Inteligenta artificiala va face terapia accesibila milioanelor de oameni, care pana acum nu au fost diagnosticati”, spune aceasta. “Este foarte usor, nici macar nu trebuie sa mergi la un oftalmolog.” Tehnologia anterioara a lui Schimdt-Erfurth este deja aprobata pentru uz comercial in Europa si a fost desfasurata in cinci spitale pe intregul continent. Utilizeaza AI pentru a detecta semnele de retinopatie diabetica, o afectiune in care vasele de sange din retina se descompun.

 

Sursa: livescience.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!