Ce este afantasia si motivul pentru care este atat de greu de studiat

0

Imaginati-va ca va aflati pe o plaja. Razele soarelui care apune, coloreaza suprafata apei intr-un portocaliu si galben aprins. Daca te aflii printre cei aproximativ 1 pana la 3% dintre persoanele care au o afectiune recent descoperita, numita “afantasie”, sansele sunt sa nu vezi absolut nimic in imaginatia ta. Acum, un nou studiu din Australia incearca sa inteleaga de ce unii oameni par incapabili sa produca imagini vizuale in mintea lor. (Nu va obositi sa cautati acest cuvant in dictionare, el fiind foarte nou.)

Pana in prezent, s-au facut putine cercetari empirice despre starea rara, a spus autorul studiului Rebecca Keogh, postdoctoral in neurostiinta la University of New South Wales in AUSTRALIA. Mai de graba, majoritatea dovezilor existente provin din cazuri autoproclamate ale “afantasiacilor”

Lipsa de studii a determinat cercetatorii sa se intrebe daca persoanele care sufera de afantasie nu pot produce deloc imagini mentale sau daca pur si simplu nu reusesc sa isi reaminteasca de ele. Astfel, intr-un studiu publicat in Octombrie in revista Cortex, Keogh si colegii sai au hotarat sa gaseasca raspunsul. Pentru a aborda in mod obiectiv intrebarea, cercetatorii au folosit o tehnica cunoscuta sub numele de “rivalitate binoculara”, care implica proiectarea unor imagini diferite in fata fiecaruia dintre ochii unei persoane utilizand o casca 3D.

“Cand arati o imagine unui ochi si o alta imagine celuilalt ochi, in loc sa vezi o combinatie a celor doua, vei vedea ori una ori cealalta”, a spus Keogh. “Cand le spune oamenilor sa isi imagineze una dintre imagini inainte, este mai probabil sa vada imaginea pe care si-au inchipuit-o anterior.”

“Incercam sa ne dam seama ce le este greu si ce le este usor sa faca”, spune Koegh. In viitor, este posibil ca in urma studiilor sa reuseasca sa imbunatateasca creierul celor cu afantasie, fie prin educare cu desene, fie prin stimulare electrica. Totusi, mai e nevoie de studii pentru o intelegere mai buna a acestei conditii.

 

Sursa: livescience.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!