Pentru a opri o boala in desfasurare este nevoie de coordonarea precisa a creierului

0

Pentru a opri o activitate, creierul trebe sa se angajeze intr-o coordonare foarte precisa a trei zone distincte ale creierului, au descoperit noile cercetari. Rezultatele care urmeaza sa fie publicate pe 20 decembrie in revista Neuron, ajuta la explicarea modului in care oamenii isi schimba sarcinile odata ce le-au inceput deja.

Cercetarea poate ajuta la demonstrarea modului in care creierul se ocupa de decizii rapide, cum ar fi cele care se intampla atunci cand conducem. Imaginati-va ca veniti de dupa colt, conducand cu viteza legala. In fata, semaforul devine galben. Nu veti reusi, dar daca accelerati, puteti sa va stoarceti pe acel galben chiar inainte de a se face rosu. Decideti sa puneti piciorul pe acceleratie – dar stai! Acolo, in parcarea alaturata, o masina de politie supravegheaza intersectia. Poti opri piciorul la timp pentru a evita o amenda pentru condus iresponsabil si depasirea limitei de viteza?

Raspunsul la intrebare depinde de anumite parti ale creierului tau, acestea decid daca vei reusi sau nu, au aflat cercetatorii. Jocul de oprire al actiunilor din acest studiu era simplu, acesta necesita oprirea si pornirea miscarii ochilor ca raspuns la aparitia diferitelor simboluri pe un ecran. Cei 21 de voluntari care au participat la studiu au invatat jocul doar citind instructiunile, dar au avut nevoie de multa practica pentru a reusi sa il duca la capat. Acelasi joc a fost apoi predat unei maimute macaque, care la inceput a impus probleme, dar dupa un timp a invatat foarte bine, poate chiar mai bine decat persoanele.

Rezultatul studiului arata ca atat in cazul oamenilor cat si al maimutei, au reusit sa evite problema opririi unei actiuni deja incepute in moduri similare.

 

Sursa: livescience.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!