Tulburarea obsesiv compulsiva poate aparea adesea impreuna cu manifestari fizice

0

Persoanele cu tulburare obsesiv compulsiva (OCD) descopera adesea ca ceea ce gandesc vine impreuna cu “experiente senzoriale” sau halucinatii care ataseaza o senzatie fizica la gandirea distorsionata pe care o poate produce tulburarea. Acum, cercetatorii incep sa inteleaga acele senzatii si cum ar putea fi utilizate pentru a ajuta la tratarea bolii psihice.

Intr-un nou studiu, publicat in noiembrie in Jurnalul Clinic de Psihologie si Psihoterapie, cercetatorii au aratat ca pare sa existe o legatura intre forta comportamentelor asociate cu OCD si senzatiile fizice care vin impreuna cu aceasta. De exemplu, o persoana se poate simti murdara in timpul gandurilor intruzive despre contaminare, au scris autorii.

Studiul nou sugereaza specificitatea, “bogatia” si intensitatea acestor senzatii si ar putea juca un rol in modul in care oamenii cu OCD isi administreaza simptomele. Pentru a intelege insa asta, trebuie sa percepem ce este defapt boala obsesiv compulsiva. Boala mentala nu este o tulburare a hiperorganizarii care este imaginea credintei in masa. Obsesia compulsiva este ceva de genul: o persoana ar putea sa se fixeze asupra unui gand intruziv despre prieteni sau familia care mor intr-un accident de masina si sa se simta fortati sa atinga fiecare articol din frigider, deoarece ei cred ca acest lucru va impiedica evenimentul sa se intample.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele carora le era mai greu sa se controleze, tindeau sa aiba elemente senzoriale mai puternice legate de obsesie, comparativ cu cei care aveau mai mult control asupra obsesiei. Acest lucru se aplica de obicei la persoanele care au obsesia indreptata spre curatenie si contaminare personala.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: livescience.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!