Ce sunt cromozomii si cum ajuta ei la determinarea sexului unei persoane

0

Cromozomii sunt molecule asemanatoare cu firele care contin informatii ereditare pentru orice, de la inaltime si pana la culoarea ochiilor. Acestia sunt alcatuiti din proteine si o molecula de ADN care contine instructiunile genetice ale organismului, transmise de la parinti. La om, animale si plante, majoritatea cromozomilor sunt aranjati in perechi in nucleul celulei. Oamenii au 22 de perechi cromozomale, numite autozomi.

Cum este determinat sexul unei persoane

Oamenii au o pereche suplimentara de cromozomi sexuali pentru un total de 46. Cromozomii de sex sunt numiti X si Y, iar combinatia lor determina sexul unei persoane. In mod obisnuit, femeile au doi cromozomi X, in timp ce barbatii au o pereche XY. Acest sistem XY de determinare a sexului se gaseste la majoritatea mamiferelor, precum si la anumite reptile si plante.

Determinarea daca o persoana are cromozomi XX sau XY se face in momentul fertilizarii oului. Spre deosebire de celelalte celule ale corpului, cele din ou si sperma – numite gameti sau celule sexuale – poseda un singur cromozom. Gametii sunt produsi prin diviziunea celulara a meiozei, care are ca rezultat celule divizate avand jumatate din numarul de cromozomi ca celule parinte sau progenitoare. In cazul oamenilor, aceasta inseamna ca celulele parinte au doi cromozomi, iar gametii au unul.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: livescience.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!