O masca printata 3D a oferit ajutor catelului cu craniul fracturat

0

O noua masca tiparita 3D a ajutat un catel in California sa se vindece dupa ce fata sa a fost grav ranita in lupta cu un alt caine.

Cainele, o femela Stafforshire bull terrier pe nume Loca, a ajuns la Universitatea de Medicina Veterinara Davis din California, cu maxilarul si clavicula fracturate – rezultatul unei muscaturi severe. In plus, avea o articulatie temporomandibulara deteriorata (ce conecteaza clavicula de craniu) si urme de perforare pe fata si gat.

Medicii au vazut cazul lui Loca ca o oportunitate de a utiliza o noua abordare pentru tratarea fracturilor faciale – o masca “exoschelet” tiparita 3D pentru caini. Deja era in desfasurare lucrul cu o astfel de masca, cunoscuta sub numele de Exoskeleton Exo-K9, ca parte a unei colaborari intre spitalul veterinar si Universitatea de Inginerie UC. Davis.

Masca functioneaza mai mult ca o atela traditionala pentru brate sau picioare, care tine oasele afectate pe loc, nepermitandu-le sa se miste pentru a se putea vindeca. Inginerii au folosit o scanare CT a craniului lui Loca pentru a proiecta o masca personalizata, care a fost apoi imprimata cu o imprimanta 3D. Loca a fost primul pacient care a incercat masca Exo-K9, a spus universitatea.

Dupa o luna de purtare a mastii, o scanare CT a arata formarea de oase noi, iar la 3 luni diferenta, o alta scanare a arat ca si clavicula incepea sa faca progrese in recuperare.

 

Sursa: livescience.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!