Definitia structurilor de ADN: Ce sunt si la ce ne ajuta

0

Acidul dezoxiribonucleic sau ADN-ul este o molecula care contine instructiunile pe care un organism trebuie sa le dezvolte, sa traiasca si sa le reproduca. Aceste instructiuni se gasesc in interiorul fiecarei celule si sunt transmise de la parinti la copii lor.

Structura ADN

ADN-ul este format din molecule numite nucleotide. Fiecare nucleotida contine o grupare fosfat, o grupare zahar si o baza de azot. Cele patru tipuri de baze de azot sunt adenina (A), timina (T), guanina (G) si citozina(C). Ordinea acestor baze determina instructiunile ADN-ului sau codul genetic. ADN-ul uman are aproximativ 3 miliarde de baze, iar mai mult de 99% din aceste baze sunt aceleasi la toti oamenii.

Similar modului in care ordinea literelor din alfabet poate fi folosita pentru a forma un cuvant, ordinea bazelor azotului intr-o secventa de ADN formeaza gene, care in limba celulei, spune celulelor cum sa produca proteine. Un alt tip de acid nucleic, acid ribonucleic sau ARN, traduce informatiile genetice din ADN in proteine.

Nucleotidele sunt atasate impreuna pentru a forma doua fire lungi spiralate pentru a crea o structura numita dublu helix. Daca va ganditi la o structura dubla helix ca la o scara, moleculele de fosfat si de zahar ar fi laturile, in timp ce bazele ar fi treptele. Bazele pe o pereche de fire cu bazele pe o alta banda: perechi de adenine cu timina si perechi de guanine cu citoza.

Moleculele de ADN sunt lungi, atat de lungi de fapt, incat nu se pot incadra in celule fara ambalajul potrivit. Pentru a se incadra in interiorul celulelor, ADN-ul este infasurat strans pentru a forma structuri numite cromozomi. Fiecare cromozom contine o molecula de ADN. Oamenii au 23 de perechi de cromozomi, care se gasesc in nucleul celulei.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: livescience.com

Photo: ThoughtCo

 

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!