Cauzele paraliziei in somn si care este legatura acesteia cu stresul

0

Te-ai pus vreodata la un pui de somn de 30 de minute si te-ai trezit cu un demon asezat in pat, sau chiar pe piept? Folclorul englez a numit odata aceste vizite nocturne ca simple “cosmaruri”. Astazi, totusi, fenomenul este cunoscut sub numele de paralizie de somn – sau a fi constient mental in timp ce adormi sau te trezesti, dar sa fii incapabil sa te misti. Aceste episoade pot dura numai cateva minute, dar pot include efecte secundare ingrijoratoare, cum ar fi o presiune intensa simtita pe piept, senzatia de a fi urmarit sau chiar halucinatii senzoriale.

Paralizia somnului apare atunci cand trasaturile somnului REM, in special paralizia musculara, continua si in viata noastra cand suntem treji, spune Alice Gregory, profesor de psihologie la Universitatea Goldsmiths din Londra (REM sau miscarea rapida a ochilor este stadiul somnului in care au loc visele).

Desi oamenii de stiinta au o intelegere la ceea ce se intampla in timpul paraliziei somnului, cauza conditiei ramane neclara. Astfel ca, intr-o revizuire recenta a studiilor, publicata in iunie in revista Sleep Medicine Reviews, Gregory si colegii ei au analizat 42 de studii de paralizie de somn pentru a determina cele mai comune caracteristici legate de aceasta conditie misterioasa. In cadrul studiului, cercetatorii au comparat frecventa episoadelor de paralizie cu zeci de variabile, inclusiv varsta, sexul, etnia, dieta, venitul, consumul de cofeina, genetica, stresul si IQ-ul.

“Ar putea fi stresul care cauzeaza paralizia, dar in egala masura si paralizia de somn duce la stres”, a spus Gregory. “Nu am putut sa diferentiem cu adevarat cauza si efectul”. Alice Gregory spera ca studiile viitoare sa desluseasca ce a fost mai intai, problemele de somn sau anxietatea.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: livescience.com

Photo: Imgur

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!