Exista diferente intre emisfera stanga si cea dreapta a creierului?

0

Care parte a creierului va este mai predominanta? Este o intrebare populara, care se afla la marginea neurostiintei. Creierul stang ar trebui sa fie mai creativ, mai artistic, mai bine organizat si logic. Incearca sa cauti pe google “dominanta dreapta a creierului” sau “dominanta stanga a creierului” si vei gasi articole nesfarsite pe aceasta tema. Vei gasi de asemenea si chestionare care intentioneaza sa le spuna cititorilor care parte e mai predominanta.

Dar stiinta spune ca nu exista o astfel de dominatie stanga sau dreapta. Intr-un studiu amplu de doi ani, publicat in 2013 in revista PLOS One, cercetatorii au analizat creierul a peste 1000 de persoane si nu au gasit dovezi pentru diferente semnificative in ceea ce priveste dominarea creierului in randul indivizilor.

Exista insa diferente intre emisfere? Cu siguranta ca Da!

S-ar putea sa nu aveti o jumatate mai dominanta, dar creierul tau este intr-adevar impartit in doua emisfere, stanga si dreapta. Aceste emisfere, nu sunt la fel dar sunt foarte asemanatoare si redundante. Cele mai multe procese pe care le-ati gasi pe partea stanga apar si in partea dreapta, si invers. Ambele parti ale creierului au capacitatea de a exprima sentimentele, poftele si conducerile adecvate, capacitatea de invatare, memorie, logica etc. Detin si capacitatea de a mentine praguri si tolerante adecvate pentru frustrare si esec (reprimare, negare, pertinenta, rationalizarea, vina, retragerea, fantezia, depersonalizarea, comportamentul obsesiv-compulsiv si modele de reactie corporala care implica alimentatia, respiratia, metabolismul, etc.)

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: livescience.com

Photo: Conscious Life News

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!