Cat timp poate supravietui o persoana fara apa

Imaginati-va ca robinetele s-ar oprit maine, raurile au fost uscate iar oceanele s-au transformat in vai uscate. Cum ai reactiona? Si mai important, cat timp ai supravietui?

Nu exista un predictor de incredere despre cat de repede ar ucide deshidratarea o persoana. Multe bloguri de supravietuire sugereaza faptul ca o persoana obisnuita poate supravietui undeva de la doua zile la o saptamana fara lichide, dar asta e o estimare in cel mai bun caz. Sanatatea unei persoane, vremea, nivelul fizic al activitatii individuale ajuta la stabilirea duratei in care o persoana poate rezista fara apa. Persoanele in varsta, copiii, persoanele cu boli cronice si cei care lucreaza sau fac exercitii sunt expusi unui risc deosebit de deshidratare.

Intr-un mediu foarte cald, un adult pierde intre 1 si 1.5 litri de transpiratie pe ora. Un copil lasat intr-o masina fierbinte sau un atlet care face exercitii pe o vreme calda se pot deshidrata, supraincalzi si muri intr-o perioada de cateva ore. De obicei, cand o persoana este suficient de deshidratata pentru a se imbolnavi, acestea sufera si de supraincalzire, ceea ce inseamna ca temperatura interna a corpului este prea mare.

Dar acest lucru nu este in totdeauna cazul, in special in randul anumitor grupuri de oameni, a spus dr. Kurt Dickson, medic de urgenta la Banner Thunderbird Medical Center in Arizona. Copiii foarte mici si persoanele in varsta cu dementa ar putea sa nu isi aminteasca sa bea apa sau sa nu poata obtine apa fara ajutor. Desi e greu de calculat, o persoana trebuie sa piarda aproximati 10% din greutatea corporala totala in apa pentru a se instala deshidratarea severa.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: livescience.com

Photo: Pond5