O persoana dezvolta o infectie rara dupa 30 de ani de la expunere

0

O infectie fungica neobisnuita pare sa fi persistat in corpul unui barbat timp de 30 de ani inainte de a se face cunoscuta – si un transplant de inima ar fi putut fi motivul pentru care acesta s-a imbolnavit, spune un nou raport in cazul omului.

Persoana de 70 de ani a fost diagnosticata cu histoplasmoza, o infectie provocata de inhalarea sporilor unei ciuperci numita Histoplasma capsulatum. Aceasta este comuna in multe parti din SUA, in special in vaile raurilor Ohio si Missisipi – dar nu in Sud-Vest. Intr-adevar, cazul este neobisnuit, deoarece omul traieste in Arizona si nu a petrecut prea mult timp in afara statului. Probabil ca a luat infectia in timpul unei scurte vizite in Carolina de Nord trei decenii mai devreme.

Sporii de histoplasma traiesc in solul care poate contine excremente de pasare sau de lilieci, iar oamenii pot inhala acesti spori dupa ce murdaria sau praful care contin ingrasamintele devin perturbate. Acest lucru se poate intampla in timpul activitatilor precum: curatarea cosurilor de pui, explorarea pesterilor si daramarea cladirilor vechi. Histoplasmoza afecteaza de obicei plamanii unei persoane si cauzeaza simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra, tusea si oboseala, dar ciuperca se poate raspandi si in alte organe.

Dar nu toti cei care inhaleaza sporii se imbolnavesc. In cazul acestui om, acesta a fost mai vulnerabil la infectie deoarece a fost un primitor al unui transplant de inima in 1986. Transplantul nu a fost sursa infectiei, dar probabil a fost motivul pentru care histoplasmoza a fost reactivata.

 

Sursa: livescience.com

 

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!