Tipurile de apnee de somn si cum ne afecteaza ele

0

Apneea de somn este o conditie in care oamenii experimenteaza pauzele de respiratie sau respiratie superficiala in timpul somnului. Potrivit American Sleep Apnea Association, aproximativ 22 de milioane de americani sufera de apnee in somn si aproximativ 80% din obstructiile moderate si severe ajung nediagnosticate.

Aceste pauze in respiratie, numite apnee, pot aparea de cel putin 30 de ori pe ora, potrivit Institutului National al Inimii. Apneea poate duce la un somn sarac si la somnolenta in timpul zilei.

Cauze – Exista doua tipuri diferite de apnee: obstructiva si centrala

In apneea obstructiva, caile respiratorii devin partial sau complet blocate in timpul somnului. Acest lucru se poate intampla deoarece muschii gatului si a limbii se relaxeaza mai mult decat ar trebui in timpul somnului, ceea ce impiedica fluxul de aer catre plamani. Alti factori care pot duce la blocarea cailor aeriene sunt amigdalele care sunt mari in comparatie cu deschiderea traheei si excesul de greutate, care poate ingusta interiorul acesteia.

Apneea centrala este mai putin frecventa decat cea obstructiva. In acest caz, creierul nu mai trimite semne catre muschii care va permit sa respirati. Conditia poate fi cauzata de alte probleme medicale, cum ar fi probleme care afecteaza tulpina creierului, boala Parkinson, obezitatea si insuficienta cardiaca, potrivit Institutului National de Sanatate.

Tratament

Persoanele cu apnee moderata probabil trebuie doar sa faca mici schimbari ale stilului de viata pentru a-si imbunatati conditia, cum ar fi pierderea in greutate, renuntarea la fumat si dormitul pe o parte sau pe spate. Pentru cei cu conditii mai severe, este recomandat sa vizitati un medic specialist!

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: livescience.com

Photo: YouTube

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!