Desi sunt periculoase, betisoarele de urechi nu sunt cauza principala a spargerii timpanului

0

In fiecare zi, nenumarati oameni fac o sarcina atat de periculoasa incat multi doctori ii indeamna sa isi reconsidere actiunile: isi curata ceara cu un betisor de urechi. Acest act simplu este responsabil pentru 40% din cazurile de timpane sparte, spune un nou studiu.

Dar betisoarele de urechi nu sunt cea mai frecventa cauza a rupturii de timpan si in schimb, traumatismul grav este principalul motiv pentru ranire. Timpanul sau membrana timpanica este stratul ingust de tesut din ureche care vibreaza ca un tambur sau un difuzor, permitandu-ne sa auzim mai bine. Dar acesta actioneaza ca si o bariera intre urechea exterioara si cea mijlocie. Cand este perforat, ranirea poate provoca dureri, pierderi de auz si sensibilitate crescuta la infectii, deoarece germenii pot calatori mai adanc in ureche.

In noul studiu, cercetatorii s-au uitat la inregistrarile medicale din 2012 si pana in 2016 la 80 de pacienti, dintre care 20 au fost copii si care au raportat un timpan perforat. Cercetatorii au raportat informatia cu privire la cauza, locatia, severitatea si recuperarea pentru fiecare caz, in functie de disponibilitate. Studiul a fost publicat pe 28 octombrie in The Journal of Emergency Medicine.

Se pare ca una din cauzele principale este “sub-presiunea” extrema, referindu-se la presiunea care ar putea cauza traumatisme brutale sau extreme, care apar atunci cand presiunea exterioara a timpanului scade rapid. Acest lucru poate duce la perforarea timpanului. Un exemplu al unei cauze de “sub-presiune” extrema ar putea fi un sarut puternic pe ureche, aparent inofensiv dar cu urmari groaznice.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

Sursa: livescience.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!