Ce este glutenul si cum ne afecteaza consumul sau lipsa acestuia

0

Glutenul se refera la proteinele din cereale, cum ar fi graul, orzul si secara. Acesta se gaseste in endosperma (un tip de tesut produs in seminte care sunt apoi macinate pentru a face faina) si hraneste embrionii plantei in timpul germinarii. Mai tarziu, glutenul afecteaza elasticitatea aluatului, actionand ca un adeziv pentru mentinerea alimentelor impreuna, ceea ce afecteaza in acelasi timp masticabilitatea produselor coapte.

Glutenul este un amestec de sute de proteine distincte din cadrul aceleiasi familii, desi este alcatuit in principal din doua clase diferite de proteine: gliadina, care da painii capacitatea de a creste in timpul coacerii, si glutenina, care este responsabila cu elasticitatea aluatului.

Nu toate tipurile de boabe contin gluten. Cateva exemple de boabe fara gluten sunt sorgul, meiul, orezul brun, hrisca, orezul salbatic, amarantul, quinoa si polenta. Ovazul este, de asemenea lipsit de gluten, dar poate fi contaminat in timpul procesarii.

Efectele lipsei de gluten din organism

In cazul intolerantei la gluten, doctorii recomanda o dieta fara gluten. Pacientii trebuie sa evite alimentele ce contin ingrediente cu gluten, inclusiv painea, berea, cartofii prajiti in ulei in care a fost facut de exemplu snitel, pastele, sosul de soia si chiar si anumite tipuri de supa care ar putea contine gluten.

In primul rand, glutenul poate afecta pierderea in greutate. Restrictiile de alimente pot ajuta la un stil de viata care sa faciliteze pierderea in greutate. O influenta negativa este in schimb aparitia unui deficit de nutrienti. Multe cereale integrale sunt bogate in vitamine si minerale, cum ar fi vitamina B si D, fier si fibre. In cazul in care avem o astfel de intoleranta, trebuie sa avem grija sa nu ne privam si de nutrientii importanti organismului, doar pentru ca nu consumam gluten.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: livescience.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!