Atunci cand inveti ceva nou, creierul tau formeaza noi celule pe care apoi le distruge

0

De fiecare data cand inveti o abilitate noua, noi celule izbucnesc la viata in creier. Apoi, unul dupa altul, aceste celule dispar, pe masura ce creierul isi da seama de care are nevoie cu adevarat.

Intr-un nou documentar de opinie, publicat online pe 14 noiembrie in revista Trends in Cognitive Sciences, cercetatorii au propus ca aceasta umflare si scadere a creierului sa fie un proces Darwinian.

O prima izbucnire de noi celule ajuta creierul sa se descurce cu informatia primita, conform acestui document. Apoi, creierul stabileste care dintre aceste celule noi functioneaza cel mai bine si care sunt inutile, exterminand ce  este in plus intr-un concurs de supravietuire, unde cel mai potrivit ramane in viata. Acest proces lasa in urma numai celulele de care creierul are cea mai mare nevoie pentru a mentine in mod eficient informatia invatata.

Umflarea sau izbucnirea initiala a celulelor este “destul de mica”, spune autorul principal, Elisabeth Wenger. “Ar fi destul de impractic sa aiba schimbari uriase” in interiorul craniului. Cercetatorii stiu de mult ca modificarea creierului este un raspuns la procesul de invatare. Un studiu clasic din 2003, de exemplu, a observat diferente majore de volum intre creierele muzicienilor profesionisti si amatori. Dar noul studiu este primul care a urmarit cresterea in actiune pe o perioada de timp destul de lunga, a spus Wenger si a oferit o ipoteza cu privire la modul in care functioneaza. Este un amestec de neuroni si sinapse, precum si alte celule care ajuta functia creierului acestea izbucnind pentru a-l ajuta sa invete. Iar cateva dintre acele celule vor disparea.

 

Sursa: livescience.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!