Cum ataca mortalul virus Marburg

0

Trei persoane din Uganda si Kenya au murit de o boala extrem de rara si mortala cauzata de virusul Marburg, raporteaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Virusul Marburg este legat de un alt virus notoriu, Ebola, potrivit OMS. Ambii virusi sunt membri ai familiei “filovirus” si au rate mari de deces. Rata mortalitatii pentru boala cauzata de virusul Marburg poate fi de pana la 88%. Acesta este transmis la oameni de la un tip de Liliac de fructe numit Rousettus aegyptiacus, sau Liliacul de fructe egiptean. Odata ce un om este infectat, virusul poate fi raspandit la alti oameni prin contact direct cu fluidele corporale sau prin contactul cu suprafetele materiale care au fost contaminate cu respectivele fluide.

Timpul necesar pentru ca simptomele sa apara dupa ce o persoana este infectata cu virusul – cunoscut si sub numele de perioada de incubatie – poate varia de la doua si pana la 21 de zile. Dar cand simptomele apar, acestea sunt bruste si pot include dureri musculare si alte tipuri de dureri. Aproximativ trei zile dupa inceperea manifestarilor, o persoana poate dezvolta simptome gastro-intestinale, inclusiv greata, varsaturi si diaree severa care pot persista o saptamana. OMS descrie pacientii in aceasta faza a infectiei ca “fantome”, cu trasaturi sterse, ochi adanci, fete fara expresie si letargie extrema.

Virusul poate provoca, de asemenea probleme cu sistemul nervos central, ceea ce duce la confuzie, iritabilitate si agresiune. In cazurile fatale, moartea are loc intre opt si noua zile dupa inceperea simptomelor, de obicei datorita pierderii severe de sange si a socului.

In focarul actual, cei trei oameni care au murit proveneau din aceeasi familie in districtul Kween din Uganda de Est. Unul dintre indivizi a calatorit in Kenya inainte de a muri.

 

Sursa: livescience.com

photo: Jayreporters

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!