Mitul arterelor colmatate a fost anulat. Ce trebuie sa stim despre bolile coronariene

0

Printre medici si public, exista o convingere populara ca grasimea saturata dietetica afecteaza arterele si duce la boala coronariana. Un nou editorial publicat in British Journal of Sports Medicine spune ca aceasta notiune de grasimi saturate care colmateaza arterele este “pur si simplu gresita”.

Echipa a citat recenzii care nu arata nicio asociere intre consumul de grasimi saturate si un risc mai mare de boli de inima, in scopul de a sustine argumentul lor impotriva existentei grasimilor saturate care colmateaza artere.

Este timpul pentru a schimba mesajul de sanatate public in prevenirea si tratarea bolilor coronariene de la masurarea lipidelor serice si reducerea grasimilor alimentare dietetice, spun autorii. In loc sa se concentreze pe scaderea grasimilor din sange si asupra eliminarii lor, ar trebui sa se sublinieze importanta consumului de alimente reale, participarea la activitati fizice regulate si minimizarea stresului.

Abordarea actuala a gestionarii bolilor cardiovasculare reflecta practica de decolmatare, dar notiunea de imbunatatire a conditiei prin “decolmatarea arterelor” a fost invalidata de o serie de studii clinice. Aceste studii au constatat ca atunci cand un stent a fost introdus pentru a largi arterele ingustate, riscul atacului de cord sau al mortii nu a fost micsorat.

Boala cardiaca arteriala coronariana este cea mai frecventa boala de inima si principala cauza de deces in Statele Unite. Conditia inflamatorie cronica raspunde pozitiv la unele diete in stil mediteranean, bogata in compusi anti-inflamatori gasiti adesea in uleiul de masline extra virgin, legume, peste si nuci, observa cercetatorii.

Combinarea unui stil de viata complet si o dieta sanatoasa, miscare regulata si reducerea stresului vor imbunatati considerabil calitatea vietii si vor reduce riscul acestor probleme. Cercetatorii ne spun ca doar 22 de minute de mers pe jos zilnic si consumul de mancare sanatoasa poate preveni boala coronariana.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: medicalnewstoday.com

Photo: cbc.ca

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!