O femeie da Sephora in judecata pe motivul ca rujul de buze cauzeaza herpes

0

O femeie din California da in judecata magazinul de machiaje Sephora, deoarece ea sustine ca a contactat un herpes oral de la un tub de ruj tester din magazin. Femeia a declarat ca a incercat unul din testerele de ruj care era afisat intr-un magazin Sephora din Hollywood in Octombrie 2015 si a fost mai tarziu diagnosticata cu herpes. Dar este posibil sa iei herpes de la un ruj?

Teoretic, este posibil ca o persoana sa ia virusul de pe un ruj, dar nu este un mod obisnuit prin care oamenii sa faca aceasta infectie, a declarat Dr. Amesh Adalja, specialist in boli infectioase si un asociat senior al Centrul Johns Hopkins din Baltimore. Adalja nu este implicata in cazul femeii.

Mai de graba, exista o mare sansa ca persoana sa aiba deja virusul inainte de a intra in contact cu rujul, a spus Adalja. “As banui ca multi oameni care cred ca iau herpes de la diferite obiecte au fost deja pozitivi (pentru virus), pentru ca este o infectie destul de comuna si inevitabila”, spune el.

Herpesul oral, care produce rani la rece, este cauzat de virsul herpes simplex de tip 1 (HSV-1). La nivel mondial, aproape 67% dintre persoanele sub 50 de ani au HSV-1, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Dar nu toata lumea care are virsul are experiente de izbucniri sau afectiuni. “Acestea pot fi clinic silentioase, dar si contagioase”, spune Adalja.

Din punct de vedere tehnic, daca o persoana contagioasa a folosit rujul si a transmis particule din virus in machiaj, si apoi, imediat dupa aceea, o alta persoana a folosit rujul, a doua persoana poate deveni infectata. Durata in care virusul ar putea supravietui pe ruj ar depinde de conditiile de mediu, cum ar fi nivelul de umiditate, dar este posibil sa stea acolo “cateva ore”.

Dar, in cele din urma, HSV-1, nu este ceva de care oamenii ar trebui sa se teme, spune Adalja. Virusul reprezinta  “o parte a conditiei umane”, fiind foarte greu de evitat.

 

Sursa: livescience.com

Photo: The Alternative Daily

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!