Hyperemesis Gravidarum: care sunt simptomele si modurile prin care se poate trata?

0

Hyperemesis Gravidarum (HG) este o forma extrema de boala de dimineata. Femeile care sunt afectate de aceasta problema sufera de greata severa si varsaturi persistente in timpul unei anumite perioade, in mare parte sau pe intreaga durata a sarcinii.

Unele femei prezinta semne de HG inca din a patra saptamana de sarcina, iar conditia poate dura pana la nastere. Problema poate aparea la aproximativ 1 din 50 de femei insarcinate. Acestea ajung sa verse pana la 10 sau 20 de ori pe zi si au dificultati in a mentine in organism orice fel de lichide sau alimente, lucru care face dificila hranirea lor si a copilului.

Extrema bolii de dimineata poate crea la deshidratare, slabire si epuizare. Conditia poate duce de asemenea la o pierdere rapida in greutate in timpul sarcinii, impreuna cu deficient de vitamine si minerale care ar putea in cele din urma sa duca la spitalizare.

Simptome

Femeile cu HG au perioade prelungite de greturi si varsaturi. Nu pot sa isi mentina aportul de alimente sau lichide, devenind astfel deshidratate si dezvoltand dezechilibre electrolitice si deficiente nutritionale. Varsatul constant poate reduce nivelul de vitamine si minerale cum ar fi tiamina, potasiu, sodiu si magneziu.

Un alt simptom comun este ca femeile cu HG au o sensibilitate extrema la miros. Nu este vorba doar de mancare si mirosul de gatit. Poate fi miros de parfum sau orice altceva. De asemenea, unele femei cu HG pot avea hipersalivare sau o supraproductie de saliva, care poate agrava greata. Supraproductia de saliva la femeile cu HG nu este cunoscuta.

Tratamente

Fluide intravenoase: Daca o femeie este grav deshidratata si nu isi poate mentine lichidele in corp, aceasta trebuie sa primeasca fluide intravenoase pentru a restabili fluidele si a inlocui electrolitii. Suplimentarea cu vitamine, in special cu tiamina (B1) poate fi de asemenea necesara.

Terapie nutritionala: Unele femei cu un caz sever de HG care nu pot sa isi mentina alimentele in corp, pot sa necesite hranire enterala (prin stomac sau intestine) sau hranire parentala pe alta ruta, cum ar fi cea intravenoasa. Hranirea prin tub ar putea fi necesara pentru a se asigura ca mama si fatul primesc suficienti nutrienti pentru a sustine sarcina.

Evitarea declansatorilor: Femeile ar trebui sa stea departe de mirosurile care par sa le provoace greata. Pe langa mirosuri, zgomotul si lumina pot de asemenea sa agraveze simptomele. De asemenea, este recomandat sa tineti ferestrele deschise, daca este posibil sa folositi si un ventilator pentru aer rece pe fata, lucru care poate usura greata.

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: livescience.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!