Din nefericire nu putem opri imbatranirea, lucru dovedit stiintific – putem doar sa o incetinim

0

Imbatranirea este o parte naturala a vietii, dar aceasta nu opreste oamenii sa recurga la tratamente anti-imbatranire ale pielii, diete specializate si alte trucuri.

Un nou studiu sugereaza, totusi, ca aceste eforturi de stopare a imbatranirii pot fi foarte gresite: indiferent de modul in care oamenii incearca sa intervina, este imposibil din punct de vedere fizic sa oprim procesul de imbatranire. Concluzia cercetatorilor se bazeaza pe modul in care celulele individuale din corp functioneaza si lucreaza impreuna. Pe masura ce o persoana imbatraneste, unul din cele doua lucruri se intampla cu celulele: o celula va incetini sau isi va pierde functia (cum ar fi atunci cand celulele parului se opresc din producerea pigmentului si devin gri) sau o celula poate prolifera in mod incontrolabil, cu alte cuvinte, devine canceroasa, potrivit studiului publicat luni, 30 octombrie in jurnalul Proceedings al Academiei Nationale de Stiinte (pe masura ce oamenii imbatranesc, acestia tind sa dezvolte celule canceroase in organism, chiar daca ele nu provoaca simptome, spun cercetatorii).

In cadrul studiului, au fost create modele matematice de concurenta intercelulara. Ideea selectiei naturale sau “supravietuirea celui mai potrivit” sugereaza ca infundarea celulelor “lente” ar putea opri procesul de imbatranire. Problema este ca prin taierea acestora, se lasa loc celulelor canceroase sa prolifereze. Pe de alta parte, daca scapi de cele canceroase, celulele lente legate de imbatranire se vor acumula si se vor deteriora incet.

“Pe masura ce imbatranim, majoritatea celulelor se rastoarna si isi pierd functia, oprindu-se si din crescut”, declara autorul studiului Paul Nelson, cercetator postdoctoral la Universitatea din Arizona. Si chiar daca selectia ar fi perfecta – sa spunem ca organismul ar scapa de celulele lente si ar tine celulele canceroase sub control – organismul multicelular tot ar imbatrani, deoarece celulele canceroase par sa “triseze” atunci cand ele sunt fortate sa concureze pentru resurse si in cele din urma castiga in fata altor celule.

“Se poate sa incetinim imbatranirea, dar nu o putem opri”

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: livescience.com

Photo: homecareassistance.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!