Cum ne salveaza centura de siguranta viata si de ce este important sa o purtam

0

Obisnuiesti sa iti pui centura de siguranta in momentul in care ai intrat in masina? Au copii tai scaune necesare varstei si greutatii lor corporale? Daca raspunsul tau este nu, la oricare din aceste intrebari atunci trebuie sa citesti mai departe!

A fost dovedit de mai multe ori, fie pe drumuri marginase sau autostrazi, ca o centura de siguranta poate salva viata intr-un accident de masina. Potrivit Administratiei Nationale de Siguranta a Traficului de pe Sosea (NHTSA), mai mult de 15.000 de vieti sunt salvate in fiecare an in SUA, datorita purtarii centurii de siguranta.

Siguranta purtarii centurii: Protectie in 5 directii

“Centurile de siguranta impiedica ocupantii vehiculului sa se raneasca grav in cinci moduri diferite”, spune Angela Osterhuber, directorul Proiectului de Prevenire a Accidentelor de Trafic din Pensylvania.

O centura de siguranta:

  • Pastreaza ocupantii vehiculului in interior. “Este un mit ca ar fi mai bine ca oamenii sa fie aruncati la momentul impactului”. Oamenii aruncati din vehicul in timpul accidentului au o sansa de patru ori mai mica de supravietuire
  • Imobilizeaza cele mai puternice parti ale corpului. Centurile sunt facute sa restranga cele mai puternice parti ale corpului, acestea fiind soldurile si umerii la un adult sau un adolescent.
  • Disperseaza orice forta de la impact. Centurile de fixare in trei puncte disperseaza forta impactului asupra unei zone mari din corp. Prin punerea unui stres mai mic asupra zonei, se pot evita.
  • Ajuta corpul sa incetineasca. Care este de fapt cauza ranirii? O schimbare rapida de viteza. Centurile de siguranta ajuta la extinderea timpului necesar pentru a reduce viteza corpului intr-un accident.
  • Protejeaza creierul si coloana vertebrala. O centura de siguranta este conceputa sa protejeze aceste doua zone critice. Ranile de la cap sunt greu de vazut imediat, dar acestea pot fi mortale. De asemenea, ranile la coloana vertebrala pot si ele avea consecinte serioase care va pot afecta pe viata.

 

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: everydayhealth.com

Photo: cadenaser.com

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!