Consumul de alcool: bun pentru sanatate sau un risc?

0

Un numar mare de studii au aratat ca aportul moderat de alcool poate reduce riscul bolilor cardiovasculare la barbati si femei. “Bautura moderata inseamna o bautura pe zi pentru femei si una sau doua pentru barbati”, spune Donald Novey, medic de integrare al Advocate Medical Group din Park Ridge. “Diferenta in cantitati se datoreaza modului in care barbatii si femeile metabolizeaza alcoolul, explica Dr. Novey.

“Cand spui o bautura, dimensiunea acesteia nu conteaza”, adauga Novey. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, o bautura este egala cu:

350ml de bere

150ml vin

15ml de bauturi spirtoase (bauturi tari precum gin sau whiskey)

Pericolele consumului de prea mult alcool

Din pacate, unii oameni nu se pot opri la una sau doua bauturi. Prea mult alcool poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Consumul excesiv poate dauna ficatului, provocand ciroza, o boala fatala. Excesul poate, de asemenea, sa creasca tensiunea arteriala si sa dauneze inimii, fiind legata de multiple forme de cancer, inclusiv de gura, esofag, sani, prostata si cancer colorectal. Riscul este si mai mare pentru cei care nu doar ca beau, dar si fumeaza.

Consecintele consumului excesiv de alcool pot fi grave nu numa pentru cei alcoolici, dar si pentru prietenii si familia lor si chiar pentru cei nevinovati. Conform National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism, mai mult de 16.000 de persoane mor anual in accidente de masina care implica soferi beti. Alte cifre arata ca una din trei crime violente implica alcoolul iar trei din patru incidente impotriva partenerului sau a partenerei includ alcoolul. “Alcoolul este un deprimant. Ii face pe oameni tristi in timp, nu fericiti”, spune Novey. Cand esti deprimat, poti face lucruri nefericite tie si celor dragi.

Reguli de moderatie

Prin consumarea a nu mai mult de o bautura pe zi pentru femei si doua pentru barbati este in regula, chiar sanatos. Pe de alta parte, consumul excesiv poate duce la consecinte serioase, asa ca intotdeauna sa beti responsabil!

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

Sursa: everydayhealth.com

Photo: NPR

loading...
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!