10 sfaturi utile pe care trebuie sa le stii atunci cand mergi in Norvegia

Prin cunoasterea micilor diferente culturale, veti intelege ce sa nu faceti atunci cand vizitati Norvegia si de ce. Norvegienii sunt cunoscuti pentru a parea distanti fata de straini si au o reputatie de a fi timizi si rezervati. Cu toate acestea, este doar o aparenta si veti vedea ca acestia sunt de fapt sociabili si abordabili. Daca mergeti cu o atitudine deschisa, prieteneasca si sincera, nu veti avea nici un fel de probleme. In principal, exista 10 lucruri pe care e bine sa le evitati atunci cand sunteti in Norvegia!

  1. Nu lasa bacsis 20% din nota de plata

Nu e necesar sa lasi prea mult bacsis in Norvegia, deoarece de multe ori taxa pentru serviciul oferit este deja inclusa in pret. Este totusi de bun simt, sa rotunjiti suma la urmatorul multiplu de 5 sau 10 in NOK. De exemplu, la o nota de 37,58 NOK, este bine sa lasati 40. De obicei 10% este considerat generos, dar in caz ca lasati mai mult de 15%, se considera ca va dati mari.

  1. Nu incercati sa negociati

Totul are un pret fix, asa ca in cazul in care ceea ce incercati sa cumparati nu este deteriorat, faptul ca incercati sa il negociati nu va atrage decat priviri ciudate asupra voastra. Pastreaza-ti aptitudinile de negociere pentru dealer auto.

  1. Nu te astepta sa iti poti impinge valiza

Majoritatea trotuarelor din orasele de langa mare sunt acoperite de nisip grosier, transformandu-va incercarea de a va trage valiza cu roti in spate intr-o adevarata cursa cu obstacole. Luati in calcul ca toate trotuarele din Norvegia au jgheaburi taiate in ele. Rezultatul? O valiza rupta si o glezna luxata. Cel mai bine este sa recurgeti la un ruxac.

  1. Pastreaza-ti mainile pentru tine

Nu prea exista multa afectiune in public in Norvegia decat in cazul in care sunteti un membru foarte apropiat al familiei, si chiar si atunci, trebuie mentinuta la minimum. Este de asteptat o strangere de mana si un salut, dar in nici un caz un sarut.

  1. Nu faceti presupuneri la starea civila sau la stilul de viata al cuiva

In Norvegia, precum si in tarile vecine, casatoria nu este o conditie prealabila pentru a intemeia o familie. Din ce in ce mai multe cupluri traiesc impreuna fara nici un fel de aranjament legal, asa ca nu trebuie sa presupui pur si simplu ca cuplurile sunt casatorite. In aceeasi maniera, nu presupuneti ca doua persoane de acelasi sex sunt doar prieteni. Este o tara libera, nu critica stilul de viata al nimanui.

  1. Nu bea in timp ce conduci

Asta ar putea sa para un lucru cat se poate de evident, deoarece este ilegal in aceasta tara. Dar Norvegia are legi foarte puternice impotriva soferilor beti. Chiar si o bere te poate pune peste limita, lucru care te poate costa o mica avere sau chiar inchisoare.

  1. Nu critica

Pastreaza comentariile negative pentru tine. Critizarea impozitului puternic pe vanzari poate fi vazut ca dezinformare (exista motive pentru acesta). Acelasi lucru este valabil si cu vanatoarea de balene. Consumul de carne de balena este ceva normal pentru Norvegieni. La urma urmei, este o tara cu o cultura avansata bazata pe pace si proges, motiv pentru care sunt si sponsori si gazde ale Premiului Nobel.

  1. Nu-i compara cu restul scandinaviei

Norvegia este o entitate pe cont propiu, si chiar daca impartaseste o legatura stransa cu vecinii sai, norvegienii tind sa se mentina singuri.

  1. Nu te comporta ca un derbedeu

In primul si in primul rand, nu intarzia, dar sa nici nu ajungi mai devreme. Trebuie sa te prezinti la timp, chiar daca asta inseamna sa conduci in jurul blocului cateva minute. Cand vine vorba de luat masa, Norvegienii rareori mananca cu mainile. Chiar si sandwichurile sunt mancate cu ustensile. De asemenea, este normal sa ramai si sa ajuti gazdele la curatenie si nu in ultimul rand, nu distruge camera de hotel!

  1. Nu purta pantofi de strada in casa

Dupa ce ti-ai facut cativa prieteni in timpul calatoriilor, este posibil sa fii invitat pentru o vizita. Norvegienii tind mult sa isi scoata incaltamintea inainte de a intra in casa, asa ca purtati sosete curate intotdeauna.

Lasati-ne un comentariu mai jos daca aceste reguli v-au fost de folos si povestiti-ne experienta voastra din Norvegia!

Speram ca acest articol sa va fie util si sa-l impartasiti cu prietenii si cu familia dumneavoastra!

 

Sursa: tripsavvy.com