Klaus Iohannis, in Parlament: „Alegeri anticipate sunt prea mult. Demiterea unui ministru si retragerea OUG sunt prea putin. Romanii au adus lumina in procesul democratic”. Iohannis face referendum

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 26: New Romanian President Klaus Iohannis speaks to the media with German Chancellor Angela Merkel (not pictured) following bilateral talks at the Chancellery on February 26, 2015 in Berlin, Germany. Iohannis, whose named is also spelled Johannes, is an ethnic German and is on his first official visit to Germany since he took office following elections in late 2014. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Klaus Iohannis adreseaza, marti, un mesaj Parlamentului cu privire la modificarile legislatiei penale initiate de Executiv. Sedinta plenului reunit a inceput la ora 12.00. In timpul discursului, social-democratii au inceput sa paraseasca plenul, iar presedintele le-a transmis, ironic „ati obosit deja? Ghinion”

In Parlament si-au facut aparitia si circa 70 de revolutionari, iar Raluca Turcan sustine ca PSD a adus sustinatori in balcoane pentru a genera conflict in plen.

In schimb, la discursul presedintelui nu sunt prezenti reprezentanti ai corpului diplomatic, asa cum se obisnuia. Acestia ar fi trebuit invitati tot de Parlament. Nici premierul nu a venit in Parlament.

„Doamnelor si domnilor parlamentari, doamnelor si domnilor musafiri, m-as fi adresat si guvernului, dar este ocupat, dar nu-i bai, la ei am fost deja”, si-a inceput presedintele discursul.

„Aproape 80% din romani considera ca tara merge in directia gresita. Doamnelor si domnilor, cum s-a ajuns aici la numai o luna dupa alegeri? In 11 decembrie, PSD a rePurtat o mare victorie, dar dupa aceea, cu o ciudata strategie tip kamikaze a intrat in coliziune frontala cu o parte insemnata a societatii romanesti. A promis in campanie ceva, si in primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce-ati pohtit, grija ce ati avut-o, se vede ca nu a fost cea declarata in campanie. Nu prosperitatea poporului roman a fost prima grija, grija prima a fost sa va ocupati de dosarele penalilor si romanii sunt indignati si revoltati!

Asta-i situatia. Unii multumiti, altii nemultumiti. Ce facem, dragilor? Ce facem? Care sunt solutiile, care e marja de manevra pentru a iesi din acest impas? Retragerea ordonantei 13. Si eventual demiterea chinuita a unui ministru este cu certitudine prea putin. Alegeri anticipate, insa, sunt in aceasta faza prea mult. Asta este marja de manevra. Cine trebuie sa vina cu solutia? Pai in mod natural, cel care a creat problema, PSD-ul”, a spus seful statului.

 

Conduceti, cei care ati castigat alegerile, dar conduceti responsabil. Sunt mari asteptari din partea societatii. Lumea v-a votat, v-a crezut! Ce-ati promis, faceti!  Sunt mari asteptari din partea mediului economic. E nevoie de o guvernare si o legiferare sustenabila, predictibila. Nu va bateti joc de Romania! Suntem intr-o situatie macroeconomica foarte buna, nu puneti Romania in dificultate. Pastrati trendul ascendent! Pastrati cresterea economica! Sunt asteptari mari de la partnerii nostri internationali. Romania e o tara stabila, puternica in regiune. Am luptat, am legiferat si am guvernat in asa fel incat Romania sa devina parte puternica din NATO, din UE, lumea are mari asteptari de la noi. Sa nu-i dezamagim! Daca PSD-ul, care a creat aceasta criza, nu o rezolva urgent, voi convoca in virtutea atributiilor de presedinte, consultari la Cotroceni pentru a vedea care sunt solutiile posibile. Doamnelor si domnilor, ce fel de natiune vrem sa fim? Vrem sa fim o natiune puternica, prospera, o natiune care isi construieste un stat de drept si il respecta, o natune care se poate mandri cu o justitie independenta, o natiune unde autoriitatile colaboreaza loial, o natiune cu un Parlament puternic, cu un Guvern performant? Sau vrem sa fim o natiune slaba, dispretuita, care pune totul in joc pentru a salva pe cativa din situatii dificile, pe cativa politicieni in situatii dificile. Merita Romania acest sacrificiu pentru cativa politicieni? Asta este intrebarea. Acesta este scopul referendumului. O natiune puternica se construieste cu politicieni integri si credibili in varful statului. Asta imi doresc eu pentru Romania si asta cred isi doresc romanii.  Asta este intrebarea. Ce fel de natiune vrem sa fim? Si pentru a afla realmente vointa suverana a poporului, voi convoca acest referendum. Astept de la Parlament raspunsul la solicitarea mea. Imediat dupa primirea raspunsului, voi convoica referendumul.

„Conduceti, cei care ati castigat alegerile, dar conduceti responsabil. Sunt mari asteptari din partea societatii. Lumea v-a votat, v-a crezut! Ce-ati promis, faceti!  Sunt mari asteptari din partea mediului economic.

E nevoie de o guvernare si o legiferare sustenabila, predictibila. Nu va bateti joc de Romania! Suntem intr-o situatie macroeconomica foarte buna, nu puneti Romania in dificultate. Pastrati trendul ascendent! Pastrati cresterea economica! Sunt asteptari mari de la partnerii nostri internationali. Romania e o tara stabila, puternica in regiune. Am luptat, am legiferat si am guvernat in asa fel incat Romania sa devina parte puternica din NATO, din UE, lumea are mari asteptari de la noi. Sa nu-i dezamagim! Daca PSD-ul, care a creat aceasta criza, nu o rezolva urgent, voi convoca in virtutea atributiilor de presedinte, consultari la Cotroceni pentru a vedea care sunt solutiile posibile.

Doamnelor si domnilor, ce fel de natiune vrem sa fim? Vrem sa fim o natiune puternica, prospera, o natiune care isi construieste un stat de drept si il respecta, o natune care se poate mandri cu o justitie independenta, o natiune unde autoriitatile colaboreaza loial, o natiune cu un Parlament puternic, cu un Guvern performant? Sau vrem sa fim o natiune slaba, dispretuita, care pune totul in joc pentru a salva pe cativa din situatii dificile, pe cativa politicieni in situatii dificile. Merita Romania acest sacrificiu pentru cativa politicieni?

Asta este intrebarea. Acesta este scopul referendumului. O natiune puternica se construieste cu politicieni integri si credibili in varful statului. Asta imi doresc eu pentru Romania si asta cred isi doresc romanii.  Asta este intrebarea. Ce fel de natiune vrem sa fim? Si pentru a afla realmente vointa suverana a poporului, voi convoca acest referendum. Astept de la Parlament raspunsul la solicitarea mea. Imediat dupa primirea raspunsului, voi convoica referendumul”, a mai declarat Iohannis.

Totodata, seful statului i-a felicitat pe parintii care si-au adus copiii la manifestatia din Piata Victoriei, afirmand ca doar asa pot invata o lectie de democratie.

 

Probabil ati urmarit imaginile de la demonstratiile care au avut loc in ultimele zile  (….) Iata, cand polticienii au incercat sa duca democratia pe coridoarele intunecate, romanii au iesit in strada si au readus lumina in procesul democratic.  Democratia trebuie tinuta vie! Democratia trebuie aparata zi de zi, revigorata! Democratia nu este niciodata de la sine inteleasa. Si pentru multa democratie, e nevoie de multa educatie si ii felicit pe parintii care si-au dus copiii in Piata Victoriei pentru o lectie autentica de democratie! Doamnelor si domnilor, sa pastram democratia vie si tara curata. La propriu si la figurat pentru generatiile care vin dupa noi, pentru viitorul Romaniei!”, a continuat Iohannis.

Sursa: stirilekanald.ro