Ai Omulet Marit – Cauze, Simptome si Cum Se Poate Trata Natural

Este un apendice musculomucos suspendat de marginea posterioara a valului palatin, in fundul cavitatii bucale. Uvula mai este cunoscuta si ca omusorul din centrul gurii. Chiar daca nu este o afectiune foarte des intalnita, unii oameni se confrunta cu o uvula umflata. Simptomul de uvula umflata poate fi intalnit atat la adulti cat si la copii.

Publicitate

In acest articol vom vorbi despre ceea ce putem face pentru a scapa de uvula umflata (uvulitis)
Ce este uvula si care este rolul ei?
Uvula este compusa din tesuturi alcatuite din glande alveolare si fibre musculare. Omusorul ajuta la modularea unor sunete ale vocii, scrie descopera.ro.

Este un organ sensibl la declansarea refluxului vomitiv, ajutand la evacuarea resturilor alimentare din stomac. El ghideaza mancarea si lichidele, ajuta la lubrifierea gatului in timp  ce vorbim.
Unii medici considera ca uvula este strans legata de sforait. Ei cred ca prin scoaterea uvulei, persoanele care sufera de sforait cronic vor scapa de aceasta afectiune.

Publicitate

Simptomele uvulei umflate
Uvula umflata este, de obicei, un rezultat al inflamatiilor zonelor dimprejurul ei.
Unul dintre simptome este acea senzatie ca parca ceva ne-a ramas blocat in gat. In plus, cum uvula este umflata, inghititul, mancatul si chiar timbrul vocal ne vor fi afectate.

Alte simptome ce pot aparea sunt:
Probleme de respiratie
Gat umflat
Saliva in exces
Daca va confruntati cu astfel de simptome si observati ca nu dispar, este bine sa cereti sfatul unui medic.

Cauzele umflarii uvulei
Infectiile
O infectie virala sau bacteriana este una dintre principalele cauzei ale umflarii uvulei. Aceste dureri ar putea fi provocate fie de o durere in gat, de o amigdalita sau mononucleoza (numita si boala sarutului).
O afectiune destul de rara, dar care poate fi cauza umflarii uvulei, este epiglotisul. Aceasta se intalneste, de obicei, la copii si poate cauza probleme grave de respiratie.

Reactii Alergice
Daca simtiti ca uvula se umfla foarte repede, poate fi un semn ca aveti o alergie la ceva ce ati mancat sau baut. Se numeste reactie anafilactica si este important sa solicitati rapid ajutor medical de urgenta.
Iritatii
Fumatul si bautul excesiv pot cauza iritatii in gat. Si expunerea la substante chimice, respirarea unui aer poluat de substante nocive pot duce la umflarea uvulei.
Daca gura va este foarte uscata, uvula se poate inflama. Lucrul acesta se intampla atunci cand o persoana respira foarte mult pe gura.

Interventiile chirurgicale
Din cauza anesteziei dinaintea interventiei chirurgicale, uvula se poate umfla. Poate fi, de asemenea, un traumatism din tubul endotraheal care mentine caile respiratorii deschise in timpul interventiei chirurgicale.
Angioedemul ereditar
Angioedemul ereditar (HANE) este o afectiune rara care provoaca umflarea fetei si a cailor respiratorii si poate provoca, de asemenea, si crampe abdominale sau umflarea uvulei.

Remedii naturale impotriva uvulei umflate
Cum de cele mai multe ori uvula se umfla din cauza unor inflamatii, puteti incerca mai multe remedii naturale care sa calmeze inflamatia.
Inainte de a va prezenta cateva dintre remediile pe care le puteti incerca, este bine sa stiti ca daca inflamatia este provocata de anumite vicii cum ar fi fumatul sau bautul in exces, este bine sa renuntati la ele si sa adoptati un stil de viata cat mai sanatos.

Gargara cu apa si sare
Sarea omoara bacteriile daunatoare. Gargara cu apa si sare slabeste mucusul si omoara alergenii si bacteriile din gat.
Asadar, puneti jumatate de lingurita de sare intr-o cana cu apa si faceti gargara cu acest lichid. Pentru a-l face si mai puternic, puteti adauga si putin turmeric. Curcumina din turmeric prezinta proprietati anti-inflamatorii si antiseptice.

Turmeric si ghimbir
Pentru a reduce inflamatia, puteti pregati un mix din turmeric si ghimbir care va vor ajuta in cazul uvulei umflate. Ghimbirul prezinta proprietati anti-inflamatoare puternice si este foarte benefic in cazul problemelor respiratorii.
Intr-o cana cu apa puneti o lingurita de ghimbir proaspat si de radacina de turmeric. Putei pune si turmeric si ghimbir pudra daca nu aveti alta posibilitate
Fierbeti apa cateva minute si apoi lasati sa se raceasca intre 5 si 10 minute
Adaugati apoi o lingura de ulei de cocos
Lasati sa se raceasca bine lichidul
Beti lichidul si lasati-l sa stea in gura 15 secunde

Usturoi si miere
Usturoiul contine alicina care prezinta proprietati antimicrobiene si este foarte eficient in tratarea uvulei umflate. Mierea are, la randul ei, proprietati antimicrobiene si actioneaza ca un antiinflamator pentru infectiile din gat.
Cel mai bine este sa consumati usturoi in stare pura. Asadar, luati o capatana de usturoi, zdrobiti si curatati grauntele si lasati-l 15 minute inainte de a le consuma pentru a permite alicinei sa se formeze. Usturoiul este destul de puternic asa ca il puteti amesteca cu putina miere. Aceasta compozitie face minuni si este un puternic antibiotic.

Hidratati-va cum trebuie
Cum spuneam mai sus, uvula umflata poate fi si rezultatul gurii uscate. Beti cat mai multe lichide, de preferat apa. Apa ajuta si la eliminarea deseurilor din corp.
SURSA: .healthyandnaturalworld.com
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau

Photo: hubpages.com