Mananca precum stramosii nostri – ramai tanar si neobosit

Omul modern, in majoritatea locurilor unde traieste, urmeaza o filozofie de “trei mese plus gustari” zilnic, dar aceasta paradigma este de fapt o anomalie cand ne gandim la cum am evoluat din omul primitiv. Pana la dezvoltarea agriculturii acum 10.000 de ani, oamenii supravietuiau cum puteau, urmand mai degraba stilul vanatorilor.

Postul (nu cel religios, ci cel alimentar) era pur si simplu un fapt al vietii in societatile de vanatori. Oamenii au evoluat sa functioneze bine fizic si mental chiar si in aceste situatii de lipsa de alimentatie constanta. Oamenii de stiinta din zilele noastre exploreaza cum postul intermitent (e si un stil de dieta) poate aduce beneficii in cazul afectiunilor cronice, imbunatatirii afectiunilor neurologice, ajuta la slabit, si la scaderea ratei de imbatranire.

POSTUL SI BOLILE CRONICE

Cercetarile efectuate pe animale de laborator arata faptul ca postul intermitent (sau mai degraba mesele la intervale neobisnuit de mari) pot proteja impotriva bolilor cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inima, diabetul, si afectiunie neurodegenerative. Teoria este ca postul intermitent invata corpul cu lipsurile, si acesta va raspunde astfel mai bine la orice factor de stress, asa incat factorii stressanti au un efect negativ redus.

Structurile celulare care se ocupa de eliminarea moleculelor stricate sau lezate in vreun fel aparent functioneaza mai bine in conditii de post intermitent. Nu exista date clare privitor la oameni cu privire la efectul acestui stil de viata asupra prevenirii cancerului, dar oamenii de stiinta considera ca nivelurile reduse de glucoza, insulina si alti hormoni din timpul postului pot aduce corpului un minus de leziuni ADN, astfel reducand riscul de cancer.

POSTUL SI SLABITUL

Postul nu este recomandat de obicei ca o metoda de slabit, dar cercetarile au descoperit faptul ca acesta poate avea un efect benefic asupra ritmurilor circadiene ale corpului. CAND mancam pare sa fie un factor important in sustinerea procesului de slabire sau mentinere a greutatii. Se pare ca postul determina corpul sa produca mai multe enzime care ard grasimile, decat sa produca enzime care metabolizeaza glucoza (astfel ingrasandu-ne). In timp, metabolismul energetic trece de la a arde carbohidrati la grasimi, ceea ce este pana la urma obiectivul in dietele de slabit.

POSTUL SI LONGEVITATEA

Postul prelungit (3 zile) se pare ca are un efect regenerativ asupra sistemului imun, fapt ce ar putea avea implicatii importante asupra starii de sanatate. De asemenea, creste numarul de celule stem regenerative in diverse organe, inclusiv in creier. Rezultatele experientelor pe soricei par sa indice o capacitate de invatare si memorare imbunatatia, o incidenta scazuta a bolilor cronice, si reducerea ratei de pierdere a densitatii osoase (factor important predictiv pentru fracturi si osteroporoza).

TRADUCERE: Echipa dr. Andrei Laslau
SURSA: http://theheartysoul.com/benefits-of-intermittent-fasting/
SURSE SELECTIVE: Wikipedia.org

Photo: http://english.alarabiya.net/