Marangul: unul dintre cele mai sanatoase si delicioase fructe

Marangul, nume care lipseste din DEXul nostru, este un fruct sezonier cu doua perioade principale de recoltare –septembrie-octombrie si ocazional decembrie. Recent fermierii au incercat sa le recolteze mai devreme, dar asta a insemnat culturi mai sarace si fructe mai marunte. Este o ruda a Jackfruit-ului (jaca) si creste intr-un invelis verde, spinos, putin mai mic decat dimensiunea unei mingi de fotbal. In interior exista zeci de seminte acoperite de pulpa alb-galbui. Se consuma pulpa (dar nu si semintele) cu ajutorul unei furculite, sau daca este prea lipicioasa, direct cu mana.

Arborele de marang creste pana la o inaltime de 25 de metri si intra pe rod dupa primii 4-5 ani de cultivare. Marangul este bogat in proteine, grasimi, carbohidrati, calciu, fosfor, fier, retinol, beta-caroten, niacina, tiamina, riboflavina si vitaminele A si C.

Cand fructul este copt si desfacut, ar trebui sa fie consumat cat mai curand posibil, deoarece se oxideaza destul de repede si isi pierde aroma. De asemenea este plin pana la refuz de protein si grasimi.Este un fruct foarte indicat sportivilor si de asemenea extrem de compatibil cu bananele. Marangul poate fi deschis prin taierea invelisului in doua si desfacerea celor doua parti pana la aparitia miezului alb si galben.

Vi s-au parut utile informatiile din acest articol? Daca da, aveti posibilitatea sa-l distribuiti prietenilor si familiei online. Pentru mai multe articole informative, nu ezitati sa vizitati mai des site-ul nostru si nu uitati sa lasati un comentariu.

 

 

Traducerea si adaptarea Planeta Pamant © Copyright 2016

Sursa: healthylifeidea.com